Очаквате задълбочаване на геополитическото напрежение или рецесия? Тогава трябва да се погрижите за инвестиционния си портфейл. Той трябва да е добре диверсифициран и да има експозиция към защитни активи и такива, които не са толкова силно обвързани с посоката на движение на пазара. И един такъв актив, разбира се, е златото.

На инвестицията в злато обаче, не бива да гледате като на спекулативен актив, или на такъв, който ще ви донесе големи печалби, а по-скоро като на актив, който да ви защитава. Защото към днешна дата, златото далеч не е евтино. Всъщност, златото днес е почти толкова надценено, колкото в най-лошите му времена за последните пет десетилетия. Това е заключението от публикувано изследване от Кембъл Харви, професор по финанси в университета Дюк; Клод Ерб, бивш мениджър на стокови портфейли в TCW Group и Тадас Висканта, основател и редактор на инвестиционния блог AbnormalReturns.com.

Златото продължава умерено да поевтинява

Златото продължава умерено да поевтинява

Днес сутринта скъпоценният метал се търгува на борсата по $1911,7 за тройунция

Проучването им не би могло да бъде по-навременно. След като златото премина психологическата граница от 2000 долара, то продължи да поскъпва, достигайки нови исторически рекорди. А ентусиазмът за жълтия метал достига размерите на "златна треска". Все повече започнаха да стават експертите, които говорят за цени на златото от 3000 или дори 4000 долара за унция. За сравнение, към днешна дата, благородният метал се търгува при нива от 1930 долара за унция.

Разбира се, изследването не бива да се приема като предвестник на началото на понижение за метала. Златото може да продължи да е надценено още дълго време и да достигне до нови рекордни нива, предупреждават авторите на анализа.

Вярно ли е: Индийските жени притежават 11% от световното злато?

Вярно ли е: Индийските жени притежават 11% от световното злато?

В Индия златните бижута и други такива изделия са най-желаният подарък

Вместо да прогнозира посоката за цената на метала, това ново проучване се фокусира върху основната стойност на златото, по същия начин, по който анализаторите от Уолстрийт изчисляват справедливата стойност на акциите.

Основното оправдание за по-висока цена на златото, която най-често се споменава, е инфлацията и геополитическата несигурност. Тази обосновка се повтаря толкова често, всъщност, че малко от нас спират да я подлагат на исторически контрол. Ако го правихме, щяхме да открием, че това твърдение, се радва на малка статистическа подкрепа.

Изследователите съобщават, че далеч по-добра прогноза за бъдещото представяне на златото е текущата цена на златото в изразена цена, коригирана спрямо инфлацията. Когато коригираната към инфлацията цена е висока, последващите резултати от златото обикновено са ниски - и обратно.

Добив на злато: Newmont дава $17 милиарда за Newcrest

Най-големият производител на злато в света дава $17 милиарда за свой конкурент

Американски миньор гледа към австралийската компания от няколко месеца

Следствие от това откритие е, че цената на златото в коригирано спрямо инфлацията изражение е също толкова променлива, колкото е и в номинално изражение. Това не би било факт, ако златото беше добър хеджиращ инструмент за инфлацията.

Инвестиционното значение е, че през следващите години златото вероятно ще бъде по-ниско от това, където е в момента. Златните бикове ще възразят, че това ново изследване не отчита изключителното паричното създаване на пари през последните години, което според тях няма исторически паралел.

В своя документ изследователите опровергават това, припомняйки подобни аргументи, които бяха направени през 1980 и 2011 г. - предишните два случая, при които цената на златото, коригирана спрямо инфлацията, беше толкова висока, колкото сега:

Питър Шиф: САЩ поквари паричната политика на целия свят. Инфлацията ще накара хората да купуват повече злато

Питър Шиф: САЩ поквари паричната политика на целия свят. Инфлацията ще накара хората да купуват повече злато

Световните централни банки последваха примера на Федералния резерв

"През 1980 г. някои бяха загрижени за... високата инфлация... От януари 1980 г. до януари 1985 г. реалната цена на златото падна с 65%. През 2011 г. някои бяха обезпокоени, че политиката на количественото облекчаване на Федералния резерв на САЩ ще доведе до висок темп на инфлация. От август 2011 г. до август 2016 г. ... реалната цена на златото падна с около 33%. Понастоящем някои са загрижени, че фискалните и паричните политики, прилагани в САЩ за противодействие на икономическото въздействие на пандемията COVID-19, ще бъдат инфлационни. Ако златото не възнагради страха от инфлация през 1980 и 2011 г., защо сега да възнаграждава инфлационния страх?", питат анализаторите.

Въздействието на златните ETF-и

Друго възможно обяснение за скорошната сила на златото, която изследователите анализират, е огромният приток на активи под управлението на най-големите златни ETF-и, като SPDR Gold Shares, който разполага с активи в размер на 83.5 милиарда долара, и iShares Gold Trust, който управлява активи в размер на 32.6 милиарда долара.

По последни данни, понастоящем световните запаси на ETF-те обезпечени със злато, възлизат на 3478 тона - сума, която надминава запасите на правителствата, различни от САЩ.

Новото съоръжение за обработка на злато в Турция на стойност $6 милиарда започва работа

Новото съоръжение за обработка на злато в Турция на стойност $6 милиарда започва работа

На много места в страната бяха открити съществени залежи на злато

През последните години има впечатляващо силна връзка между златните запаси на ETF-те и реалната цена на златото. Изследователите обаче бързо отбелязват, че не е ясно каква може да е причинната връзка между двете. Може да се окаже, че става въпрос за по-висока цена на златото, която "причинява" приток на нови пари в ETF-и, обезпечени със злато. Ако това е така, тогава може да се окаже, че ако цената на златото спадне, ще има изтичане на активи от ETF-те, което може да засили спада на златото.

Този път може да се окаже различно, разбира се. Но златото загуби значителна сума при всеки от предишните два случая, когато коригираната спрямо инфлацията цена се повиши толкова, колкото е в момента.

Покупките от страна на централните банки по света

Има разбира се и фактори, които подкрепят тезата за покупка на благородния метал. И една такава, поради която може да не е напълно безумно да добавите златни кюлчета към вашата пенсионна сметка - покупките на централните банки по света, които се запасяват с благородния метал и могат да съдействат за добро представяне на цената.

Централните банки изкупуват злато с най-бързи темпове от 1967 година насам

Централните банки изкупуват злато с най-бързи темпове от 1967 година насам

Кои страни са най-големите купувачи през годината?

Трима икономисти - Серкан Арсланалп и Чима Симпсън-Бел от Международния валутен фонд и Бари Айхенгрийн от Калифорнийския университет в Бъркли - публикуваха нов доклад, в който се посочва, че златото далеч не е на път да излезе като международна резервна валута, а се завръща.

"Златните запаси на централната банка се увеличиха след Глобалната финансова криза (от 2008-9 г.)", пишат те. През последните 15 години централните банки трупаха кюлчета, компенсирайки повече от нетните продажби от предходното десетилетие. Централните банки по света са купили повече злато през третото тримесечие на 2022 г., отколкото през всяко друго тримесечие от 55 години, съобщават те.

Купувачите са били така наречените нововъзникващи, развиващи се страни като Русия, Китай, Индия, Турция, Аржентина, Унгария и Беларус. Около 14 от тях са увеличили златото като дял от своите резерви с повече от 5 процентни пункта досега през това хилядолетие, докладват икономистите.

Други причини?

Разбира се, златото е хубаво и лъскаво и е жълто. И не ръждясва. И е популярно в бижутерията. И изглежда, че е запазило стойността си за дълги периоди от време. И това бяха единствените надеждни пари през хилядите години, когато не можехте просто да отидете онлайн и да проверите кредитоспособността на бизнес партньор или правителство.

Представете си търговията по Пътя на коприната, от Китай до Константинопол, през Средновековието и полезността на златото като обща валута става очевидна.

Но това са само странични проблеми днес за централните банки, които зареждат кюлчета в трезорите си.

Кои държави купуват злато от Русия – в условия на санкции

Кои държави купуват злато от Русия – в условия на санкции

Това са основно три държави, поне официално

"Златото се възприема като безопасен и желан резервен актив, когато страните са обект на финансови санкции и когато финансовите инвестиции са потенциално обект на замразяване и изземване на активи", пишат икономистите. "Решението на страните от Г-7 да замразят валутните резерви на Банката на Русия [т.е. миналата година, след нахлуването в Украйна] насочи вниманието към това дали резервите могат да се държат под друга форма, по-добре изолирана от санкции."

Русия, посочват те, ускори складирането на злато след кризата от 2014 г., когато нападна Украйна и завзе Крим.

Русия, Иран и други държави, които са обект на санкции от САЩ, може би вече говорят за комбиниране на блокчейн технология със злато, за да пуснат цифрова валута, която да съперничи на долара. Въпросната валута би била просто злато. Блокчейнът ще работи като счетоводна книга, позволявайки на хората да извършват транзакции в злато, без всъщност да се налага да изпращат монети или кюлчета. (Така започна банкирането: първите банкноти бяха просто вземания върху злато, съхранявано в трезори.)

Богатата на злато, петрол и какао Гана: Икономиката на "Изгряващата звезда" на Африка залязва

Богата на злато, петрол и какао: Икономиката на "Изгряващата звезда" на Африка залязва

Бавният път към катастрофата на осмия по големина производител на петрол в Африка

Златото е единственият значим актив, за който характеристиките на криптовалутите са в сила. Това е единствената валута, която не се контролира от друга държава (както и единствената, която не може да бъде фалшифицирана). Това е единственият актив, който до голяма степен гарантира финансова поверителност. Той остава актив, създаден специално за пране на пари, финансова тайна или национална финансова независимост.

Може би това е причината златото да повиши стойността си по време на кризата от последните три години и защо се повиши миналата година спрямо почти всяка национална валута. Златото завърши 2022 г. с почти без промяна, спечелвайки ефективна възвращаемост от нула. Това далеч изпревари почти всичко останало, включително акции и облигации. Но това подценява представянето на златото.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.