Две от най-големите компании за добив на злато в света водят преговори за създаване на глобален гигант за производство. Ако сделката се осъществи това ще е най-голямото предложение за поглъщане, обявено тази година, пишат световните агенции.

Регистрираната в САЩ Newmont, която е най-голямата златодобивна компания в света по добив, отправи оферта за всички акции на австралийския си конкурент Newcrest, който се оценява на близо $17 милиарда.

След новината акциите на Newcrest поскъпнаха с 10%, достигайки най-високото си ниво от май 2022 година.

Newmont Mining купува Goldcorp в сделка за $10 милиарда

Сделка за $10 милиарда създава най-големия производител на злато в света

Тя ще произвежда 6-7 милиона унции злато през следващите 10 години

Офертата на Newmont за Newcrest ще бъде най-голямата сделка за сливания и придобивания, обявена досега през тази година, според данни на Dealogic. Бизнес колаборацията ще обедини двете компании след почти четвърт век и ще създаде един истински гигант в добива на злато.

Нещо повече, сделката ще постави четири от петте най-големи златни мини в Австралия под контрола на една компания. Затова се изисква одобрението на австралийското правителство.

Newcrest е по-голяма цел за най-големите компании в сектора на златото. Тя има мини в Австралия, Канада и Папуа Нова Гвинея, като през последните години е била в полезрението на Newmont и Barrick.