Американската Newmont Mining ще купи канадската Goldcorp в сделка на стойност 10 млрд. долара. Обединението ще създаде най-големия производител на злато в света по обем на продукцията, съобщава Reuters.

Сделката е второто голямо сливане в добивната индустрия откакто Barrick Gold се съгласи да купи Randgold Resources през септември миналата година, за да намали разходите.

Newmont ще предложи 11.46 долара за акция - премия от около 18% спрямо цената, при която приключи петъчната търговия на ценните книжа на Goldcorp на Уолстрийт. Сделката ще бъде финализирана, след като получи нужните регулаторни одобрения в няколко държави.

Треска за злато обхвана инвеститорите

Треска за злато обхвана инвеститорите

Ценният метал поскъпна с осем процента, докато S&P 500 изтри 14 процента. Накъде ще се запъти цената му?

През последните месеци златодобивната индустрия бе подложена на критики от инвеститорите поради лошото управление на капитала. Това, съчетано с намаляващите златни резерви и по-високите разходи за добив, накараха минните компании да търсят ефективност на разходите.

Комбинираната компания ще се нарича Newmont Goldcorp. 65% от нея ще бъдат собственост на настоящите акционери на Newmont, а 35% на акционерите на Goldcorp, пише Financial Post.

Очаква се тя да произвежда от 6 млн. до 7 млн. унции злато през следващите 10 години. През 2017 г. Newmont произвежда 5.3 млн. унции от благородния метал, докато Goldcorp е добила 2.6 млн. унции.

"Стратегическата обосновка за комбиниране на Goldcorp с Newmont е силно завладяваща на много нива", казва в изявление изпълнителният директор на Goldcorp Дейвид Гарофало.

Според колегата му от Newmont Гари Голдбърг сливането ще спести до 100 млн. долара годишно преди данъчно облагане. Освен това Newmont Goldcorp ще продаде активи за 1-1.5 млрд. долара в рамките на 2 години, за да оптимизира производството на злато.

Резервите и ресурсите на обединената компания ще бъдат най-големите в златодобивната индустрия и ще бъдат разположени в благоприятни за този бизнес юрисдикции в Северна и Южна Америка, Австралия и Гана.

Newmont Goldcorp ще притежава 75% от доказаните златни запаси в Северна и Южна Америка, а около половината от общата й продукция (3 млн. унции) ще се произвежда в именно в този регион.