Турбулентните финансови пазари се оказаха добра новина за инвеститорите в злато, пише CNN. Цената на метала се покачи с над 8% от октомври насам. В същия период S&P 500 се срина с 14%.

А инвеститорите, които са закупили акции на компании, които добиват злато, се справят по-добре дори и тези, които са вложили средствата си в метала.

Ценните книжа на Newmont се покачват с над 13 процента от октомври. А на Barrick Gold, който се сля с Rangold миналата година и се превърна в най-голямата компания в добива на злато - с почти 20 процента.

Защо златото се справя толкова добре? Цената му обикновено се покачва, когато инвеститорите са нервни - и точно това е случаят в момента.

Акциите започнаха възстановяване през 2019 година, благодарение на съобщенията за прогрес в разговорите между Съединените американски щати и скорошните надежди, че Фед може да забави темпа за покачване на лихвите през тази година.

Но все пак инвеститорите са притеснени. "Страховете около забавяне на икономиката и търговските конфликти остават големи. Декември 2018 г. бе най-лошият месец за акциите от февруари 2009 г. насам, а убежищата като златото, японската йена и американските правителствени облигации събират повече интерес", казва главният инвестиционен стратег на Blackrock Ричард Търнил.

Не се и очаква скоро небесата да се изчистят, което трябва да е добра новина за златото.

Треска за злато?

Инвеститорите са вложили почти $5 милиарда в злато и фондове за ценни метали през четвъртото тримесечие на миналата година - докато пазарите падаха стремглаво - гласят данни от EPFR Global. В същия период инвеститорите са изтеглили около $60 милиарда от взаимните фондове в САЩ.

Скорошното покачване на лихвите от Фед също помогна за подхранване на златното рали. Инвеститорите се притесняват, че по-високите лихви ще забавят икономиката.

Затова трябва да отговорим на въпроса дали скорошните коментари от Фед за забавяне на покачванията на лихвите ще спре ралито на златото? Не е задължително.

Възвръщаемостта по дългосрочните облигации на САЩ намаляват. Сега при 10-годишния дълг тя е около 2,7% - спад от 3,25% през октомври.

Този спад трябва да е добре дошъл за златото, защото консервативните инвеститори предпочитат книжата пред златото, ако очакват по-голяма печалба.

Затова, ако възвръщаемостта продължи да пада, златото ще изглежда все по-привлекателно.

Сърбия трупа злато като щит срещу бъдеща криза

Съседка на България трупа злато като щит срещу бъдеща криза

Въпреки това златните й резерви са 2 пъти по-малки от българските