Сърбия вече има повече от 20 тона злато, но ще продължи да увеличава златните си резерви като застраховка срещу бъдеща световна икономическа криза.

Президентът Александър Вучич наскоро посочи, че има риск от нова икономическа криза, която да се случи в края на 2019 или 2020 г. и макар Сърбия не може да направи много по въпроса, тя може да се подготви за минимизиране на риска, пише eKapija.

Кои държави увеличиха и намалиха най-много златните си резерви през годината?

Кои държави увеличиха и намалиха най-много златните си резерви през годината?

Общо, централните банки държат 33 637 тона

Вучич страната ще трябва да се ориентира към увеличаване на валутните резерви, както и към запасите от злато. Той посъветва Управителят на Националната банка на Сърбия Йоргованка Табакович бавнода започне да купува злато, защото "след като глобалната криза удари, златото ще бъде най-скъпо".

Табакович заяви, че е съгласна с предложението на Вучич, че централната банка трябва да купува злато и институцията вече го прави. Говорейки пред частната TV Prva Табакович подчерта, че сигурността е от изключително значение.

България има по-големи златни резерви от Сърбия, Чехия и Унгария, взети заедно

България има по-големи златни резерви от Сърбия, Чехия и Унгария, взети заедно

Кои страни притежават най-много от скъпоценния метал?

Макар Сърбия да е сред страните от Югоизточна Европа, които най-бързо увеличават златните си резерви, те остават над 2 пъти по-малки от тези на България, които са около 40.4 тона и над 5 пъти по-малки от тези на Румъния, която притежава 103.7 тона злато.

Съседна Унгария също заложи сериозно на благородния метал, като увеличи златните си резерви десетократно и вече има 31.5 тона злато.

Унгария увеличи златните си резерви 10 пъти като мярка за сигурност

Източноевропейската страна, която трупа злато като мярка за сигурност

Следвайки примера на Полша, Будапеща вече държи 31.5 тона от благородния метал