Централната банка на Унгария увеличи десетократно златните си резерви, изтъквайки необходимостта от подобряване на безопасността на авоарите си. Тя се присъединява към други членки на ЕС от региона, които разширяват инвестициите си в злато.

Поемайки по стъпките на Полша, централната банка в Будапеща вече държи 31.5 тона от благородния метал, повишавайки дела му до 4.4% от общите си резерви, в съответствие със средната стойност в региона, предава Bloomberg.

Полша не е притежавала толкова злато от 1983 година

Полша не е притежавала толкова злато от 1983 година

През юли и август централната банка направи най-голямата си покупка от 1998 година насам

Гуверньорът Дьорд Матолши изтъква хода като начин за подобряване на сигурността на богатството на нацията и приветства унгарското историческо наследство като един от най-големите световни производители на злато през Средновековието. Неговият заместник Мартон Наги отказа да каже дали общите резерви на банката са се увеличили.

Унгария е поредната държава от Европейския съюз, която залага на златото. Покупката, която увеличава резервите й от жълтия метал до най-високото ниво от почти 3 десетилетия, идва след като Полша добави около 9 тона към собствените си златни запаси през юли и август.

Русия увеличава значително златните си резерви

Русия увеличава значително златните си резерви

Москва иска да се предпази от американските санкции

Макар световните централни банки да увеличиха резервите си в последните 10 години, покупките на благородния метал са движени най-вече от държави като Русия, Казахстан и Китай.

Въпреки че покупката е голяма за Унгария, страната все още е сравнително малък притежател на кюлчета, нареждайки се извън топ 50 в световен мащаб, според данни на Световния съвет по златото.

Например САЩ притежават около 8133 тона, а Румъния, друга източноевропейска държава, държи около 104 тона. Русия добавя около 20 тона на месец през тази година.

Снимка 383925

Централната банка на Полша отказа да коментира последните си покупки, но според икономисти спадът на златото до най-ниската цена за повече от една година е помогнал на метала да стане по-привлекателен.

Цените достигнаха едногодишното дъно в средата на август, но оттогава се повишиха с около 6% до 1.228 долара за унция в Лондон.

Малката страна, която трупа злато като щит срещу търговска война

Малката страна, която трупа злато като щит срещу търговска война

Тя е съсед и близък съюзник на Китай и Русия, но иска икономиката й да е като на западна държава

Увеличаването на запасите от злато идва след решението на унгарската парична институция да премести резервите вътре в страната през март.

"Предвид факта, че нивата на злато на Унгария са под средното ниво, а регионалните партньори добавят към своите резерви, има смисъл да се запази някакъв вид паритет. Съобщението ще има ограничено въздействие от пазарна гледна точка", заяви Хергели Палфи, анализатор в Raiffeisen Bank International в Будапеща.