Какво ще направите, ако двата ви най-големи търговски партньора са въвлечени в икономическа битка със САЩ? Купувате колкото се може повече злато.

Така действа централната банка на Киргизстан в опит да се предпази от валутните колебания в Китай и Русия. Централноазиатската държава се надява да увеличи дела на златото в международните си резерви от 2 млрд. долара на 50% от настоящите около 16%, пише Bloomberg.

"Правилата на играта се променят. Няма значение кои валути имаме в нашите резерви; долари, юани или рубли ни правят уязвими", смята 42-годишният управител на централната банка на Киргизстан Толкунбек Абдигулов.

Киргизстан сериозно увеличава златните си резерви като защита от търговска война

Киргизстан сериозно увеличава златните си резерви като защита от търговска война

След като наблюдава срива на киргизката валута до рекордно ниско ниво през 2015 г. по време на руската валутна криза и на конфликта със Запада, 6-милионната планинска държава не смята да разчита на късмета си в развиващата се търговска война между двете най-големи световни икономики.

Киргизстан е силно зависим от вноса от Китай и Русия, както и от паричните преводи от многобройните си емигранти, които си изкарват прехраната, работейки в Руската федерация.

Заради тази политика златните резерви на Киргизстан като процент от общите резерви са съотносими с тези на Русия и над тези на развиващите се пазарни икономики като Индия и Турция, според данните на Световния съвет по златото. САЩ и Германия държат по повече от 70% от резервите си в злато.

Милиардерът с инвестиции в Северна Корея, който обърна половината си богатство в злато

Милиардерът с инвестиции в Северна Корея, който обърна половината си богатство в злато

Решението на втория най-богат човек в Египет

След големия скок през последното десетилетие, благородният метал е в застой през по-голямата част от годината, тъй като перспективите за по-високи разходи по заеми чертаят мрачни перспективи за метала, който не плаща лихви.

Той се търгуваше близо до 6-месечното дъно през седмицата, тъй като ескалиращият конфликт между двете най-големи световни икономики, свързан търговските мита засили долара.

Киргизстан е в добра позиция да натрупа запаси, защото благородният метал е най-големият й износ. От 2014 г. насам централната банка има политика да изкупува колкото се може по-голяма част от златото на страната, посочва Абдигулов.

Делът на златото в резервите на Киргизстан е по-голям от този на страни като Индия и Турция

Делът на златото в резервите на Киргизстан е по-голям от този на страни като Индия и Турция

Най-голямата мина в азиатската държава се управлява от канадската компания Centerra Gold, а продукцията се продава извън страната. Общото промишлено производство е в размер на 3.4 млрд. долара през 2017 г., според данните на централната банка.

Киргизката централна банка е сред първите в бившите съветските републики, приела своя собствена валута - сом. През 1993 г. бе въведен свободно плаващ валутен курс, но централната банка все още разчита на интервенции за предотвратяване на прекомерна волатилност. Сомът изпревари останалите регионални валути през 2018 г., нараствайки с малко над 1%.

Абдигулов има за цел да премине към инфлационно таргетиране до края на 7-годишния си мандат, приключващ през 2024 г. Дотогава най-доброто, което може да направи, е да увеличи или поне да запази международните резерви на страната.

"Ако решим да продаваме злато, можем лесно да го продадем и да го превърнем във валутата, от която се нуждаем. Като вземем предвид, че в страната ни добиваме много злато, е добре дошло, че трябва да запазим голяма част от златните ни запаси", обясни централният банкер.