Русия е добавила повече към златните си резерви през юли, отколкото през който и да е друг месец тази година, показват данни на централната банка, цитирани от Bloomberg.

През миналия месец институцията е придобила още 26,1 тона, като така общите резерви достига 2 170 тона, по данни на Международния валутен фонд (МВФ). Към края на миналия месец стойността му възлиза на $77,4 милиарда.

Последният път, в който Русия закупи толкова злато за месец, бе през ноември миналата година.През април и май Русия намали с около четири пети американския дълг, който притежава, и закупи повече злато, което доведе до спекулациите, че държавата се отказва от американски активи, за да се предпази от растящия риск от по-строги санкции.

Новите санкции срещу Русия удариха тежко рублата и големите руски компании

Новите санкции срещу Русия удариха тежко рублата и големите руски компании

Руската валута се свлече до 2-годишно дъно

Златото е "100-процентова гаранция от законови и политически рискове", заяви тогава първият зам.-гуверньор Дмитрий Тулин."Това е много умен ход от страна на Русия", заяви Джим Рикардс, автор и редактор на нюзлетъра Strategic Intelligence. "Русия е във финансова война. Те излизат от долара и купуват злато. Това ги изолира от замразяване на долари и санкции".

Натискът срещу Русия се увеличава с растящите санкции от Съединените американски щати и изявлението на дипломат номер едно на Великобритания Джереми Хънт, който призова Европейският съюз да последва хода на Вашингтон.

"Американците въоръжават долара и е абсолютно правилно за Русия да иска да диверсифицира резервите си", каза и Джон Майер, партньор в SP Angel в Лондон. "Златото е най-добрата ликвидна инвестиция, ако не искаш експозиция към долара".