Основните държави купуващи злато от Русия, след налагането на санкции от западните страни, са само Обединените арабски емирства (ОАЕ), Турция и Китай. Това пише в свой анализ Reuters, като се позовава на данни от митническите служби на страните.

От 24 февруари 2022 г. до 3 март 2023 година, ОАЕ са закупили 75,7 тона руско злато на обща стойност 4,3 млрд. долара, и станаха основният купувач на благородния метал от Русия. За сравнение, през 2021 г. Русия е изнесла за ОАЕ едва 1,3 тона злато. Китай и Турция също са лидери по този показател - двете страни са внесли по около 20 тона руско злато за същия период. Отбелязва се, че доставките на руско злато за Китай са минавали през Хонконг.

Така износът за ОАЕ, Турция и Китай представлява общо 99,8% от руските (официални) доставки на злато за чужбина. Общият обем на износа на благородния метал за същия период възлиза на 116,3 тона. Но според оценките на консултантската компания Metals Focus, през 2022 г. Русия е произвела около 325 тона злато.

Почти 6000% скок на износа на руско злато към ОАЕ

Почти 6000% скок на износа на руско злато към ОАЕ

Намира ли си през Емирствата път към западните пазари?

Експерти предполагат, че останалото злато или е останало в страната, или е изнесено по време на търговски операции, които не са включени в официалната статистика. Експертът по доставките на злато от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Луис Марешал смята, че има вероятност част от руското злато да се обработва, за да бъде прикрит произходът му, и след това да отива на пазарите в САЩ и Европа.

В същото време Комитетът по златните слитъци към правителството на ОАЕ заяви, че държавата прилага "ясни и надеждни механизми за борба с незаконните стоки, "прането" на пари и организациите, които са санкционирани".

Защо централните банки по света изкупуват златото

Защо централните банки по света изкупуват златото

Кои сега са десетте държави с най-голям размер на златните си резерви

Митническите данни показват, че руските производители са успели да намерят нови пазари в чужбина за пласиране на благородния метал, след като западните санкции ограничиха износа му.

Традиционно златото се изпращаше в Лондон, но от 7 март 2022 г. Лондонската асоциация на пазарите на скъпоценни метали спря статуса Good Delivery ("надеждна доставка") за руските производители, без който продажбите в Европа са невъзможни. По-късно забрана за внос на златни слитъци от Русия въведоха Великобритания, Европейският съюз, Швейцария, САЩ, Канада и Япония.

Достигна ли светът предела при добива на злато? До кога ще стигнат запасите в находищата?

Достигна ли светът предела при добива на злато? До кога ще стигнат запасите в находищата?

Най-големите находища на злато се намират в пустинята Невада в САЩ

В същото време, прехвърлянето на руския износ от Лондон не се смята от експертите за сериозен "удар", тъй като този търговски център не зависи от Русия. Така, през 2021 г. златото от Русия представляваше 29% от продажбите в Лондон, а през 2018 г. делът му беше едва 2%, показват британските търговски данни, припомнят експерти.

На 19 май САЩ добавиха към санкционния списък най-голямата руска златодобивна компания "Полюс" и холдинговата структура "Полиметал", която се занимава с добив на сребро, злато и мед. Ограниченията засегнаха и дъщерните дружества на компаниите.

Покупките на злато от централните банки скочиха 2,5 пъти, кои са най-големите купувачи и продавачи

Покупките на злато от централните банки скочиха 2,5 пъти, кои са най-големите купувачи и продавачи

Централната банка на наша съседна държава обяви най-голямата покупка през 2022 година