За какво се готвят големите централни банки по света, изкупувайки злато - за формиране на резерв в случай на връщане на златния стандарт или предпазна "възглавница" за преживяване на настъпващата криза? А може би благородният метал внезапно ще поскъпне? Тези въпроси и отговори се съдържат в анализ на основата на експертни мнения, публикуван от Прайм.

Изминалата 2022 г. беше тринадесетата поредна година, на нетни покупки на злато от централните банки по света. Освен това, тези финансови операции достигнаха 55-годишен връх. Ако към посочените придобивания на финансовите регулатори се добавят стабилни инвестиции "на дребно", то глобалното търсене на злато миналата година е било най-високото от десетилетие.

Три четвърти от това търсене се дължи на развиващите се страни, в структурата на международните резерви на които делът на чуждестранната валута традиционно е голям. Експерти поясняват, че става дума за Турция, Китай, Индия, Египет, Катар, Ирак, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Оман. Това означава ли, че те се готвят за покачване на цената на ценния метал или дори за връщане към "златния" стандарт?

Покупките на злато от централните банки скочиха 2,5 пъти, кои са най-големите купувачи и продавачи

Покупките на злато от централните банки скочиха 2,5 пъти, кои са най-големите купувачи и продавачи

Централната банка на наша съседна държава обяви най-голямата покупка през 2022 година

Резервите от злато, които се съхраняват от банките, няма да "натежат"

Експертите припомнят, че промените в политиката на централните банки не започнаха през миналата година, а след кризата от 2008 г. "За компетентните международни финансисти още тогава стана ясно, че световната валутна система навлиза във фаза на колапс, защото няма да може да осигури функционирането на съществуващия модел на глобалната икономика", обяснява доцент Владимир Григориев от Института за световно стопанство и право на Руския университет за приятелство на народите.

Според него, именно това е основната причина за финансовите промени, които се появиха по-късно, а не пандемията от коронавирус и не военната операция на Русия в Украйна.

"След кризата от 2008 г., нито една от развитите страни в света не е продала злато от своите резерви, освен Германия, която продаде минималните 45,8 килограма - което на фона на резервите й от над 3500 тона е в рамките на статистическа грешка", подчертава експертът. Останалите страни изцяло смениха тактиката си. Например Швейцария в началото на 2000-те години продаде половината от златните си резерви (около 1000 тона), а след 2008 г. - нито грам.

Държавите с най-големи златно-валутни резерви в началото на 2023-а

Държавите с най-големи златно-валутни резерви в началото на 2023-а

Лидери са Китай, Япония и Швейцария, Русия се върна на четвъртото място

Към момента списъкът на десетте държави с най-голям размер на златните си резерви е следният: САЩ, Германия, Италия, Франция, Русия, Китай, Швейцария, Япония, Индия, Холандия.Общо те притежават около 70% от световните златни резерви.

При това развитите страни просто престанаха да продават своето злато, докато Русия, Индия и Китай започнаха активно да купуват.

Що се отнася до Русия, "тя увеличи своите златни резерви почти 4 пъти до около 2300 тона, доближавайки се плътно до рекорда от съветско време от 2500 тона", казва Григориев.

Експертите се съмняват, че страните, увеличаващи дела на златото в своите държавни златно-валутни резерви, се надяват на връщане на господството на "златния" стандарт. Както се знае, той има не само "плюсове", но и "минуси". Последните включват ограничаване на гъвкавостта на централните банки при формирането на паричната политика. Едва ли точно сега финансовите регулаторите ще искат да се примирят с това - те искат да са с "развързани ръце" при решаването на вътрешните икономически и финансови проблеми.

Независимо от това, самото злато като инвестиционен инструмент запазва значението си и стойността му само ще расте, макар и без "подскоци".

И именно инфлацията е най-важната причина, която стимулира ръста на търсенето на злато, на фона на забавянето на световната икономика. Посочената ситуация няма да се промени и тази година - защото да се разчита само на водещите световни валути, които показаха своята уязвимост и ненадеждност при определени ситуации, би било неразумно. И водещите световни сили добре разбират това, смята доц. Григориев.

Според него, повечето големи държави и централни банки нямат голямо доверие във финансовите инструменти, създадени от съвременната икономика.Световните централни банки (като че ли) очакват промени, на фона на които златото ще остане най-ликвидната стока, според финансовите експерти.

Достигна ли светът предела при добива на злато? До кога ще стигнат запасите в находищата?

Достигна ли светът предела при добива на злато? До кога ще стигнат запасите в находищата?

Най-големите находища на злато се намират в пустинята Невада в САЩ