Частният сектор може да върне света към златния стандарт. Това обяви главният изпълнителен директор и главен глобален стратег в Euro Pacific Capital Питър Шиф. По думите на финансовия анализатор хората трябва да имат нещо друго освен пари.

"Проблемът с инфлацията е световен и това е така, защото всички централни банки направиха една и съща грешка. Световните централни банки последваха примера на Федералния резерв. Някак си покварихме паричната политика на целия свят", казва той, цитиран от Oilprice.

След като САЩ намали лихвите до нула, други големи централни банки направиха същото. Всъщност някои приложиха политика на отрицателни лихвени проценти, за да направят така, че лихвите да паднат по тези в Америка.

Според Шиф статутът на долара като световна резервна валута няма да продължи вечно. "Мисля, че светът ще отхвърли долара. Вече се случва."

Анализаторът коментира, усилията за дедоларизация в много страни. Това се случва, поради факта, че САЩ превърнаха долара в оръжие и го използваха като инструмент на външната политика.

Според него, когато доларът падне от върха си, американците ще се изправят пред бързо намаляващ стандарт на живот.

Способността на Америка да живее над възможностите си е функция на резервния статут на долара. "Можем да печатаме долари и да използваме тези долари, които печатаме, за да купуваме стоки и услуги - главно стоки, които не сме произвели", обяснява експертът.

Но какво ще замени долара?

Няма съмнение, че златото ще се появи отново като парична единица в света. Не е случайно, че златото е изпълнявало тази функция в продължение на 5000 години. Въпреки това, според Шиф няма няма да бъде наложен нов златен стандарт от правителствата.

"Мисля, че свободният пазар ще отхвърли долара и други валути, защото вече не са средство за съхранение на стойност", заключи той.

С напредъка на технологиите вече е възможно лесно да се извършват сделки със злато. Блокчейн технологията прави възможно токенизирането на златото и лесното му прехвърляне от една страна на друга.

"Някои казват, че блокчейнът е смъртта на златото. Не, това ще доведе до прераждането на златото - то придава стойност на дигиталната валута", смята той.