Съоръженията, създадени за златния резерв, открит в минно поле в северозападната провинция Биледжик в Турция, ще започнат да работят тази седмица, съобщава Daily Sabah. Турският президент Реджеп Ердоган ще присъства на церемонията по откриването. Около 3,5 милиона унции злато бяха открити в минното поле на дъщерното дружество Gübretaş на турската земеделска кредитна кооперация в района на град Сьогют в края на 2020 година. Смята се, че стойността му е около $6 милиарда.

Над 99 тона злато

С инвестиция от над $23,93 милиона и след две години работа, 82% от златото, открито в резервата, вече е готово за обработка. Очаква се съоръжението да осигури работа на около 1000 души.

През 2008 година полето беше предадено за експлоатация на компанията Koza Altın, а по-късно, през декември 2019 година, беше прехвърлено на турските земеделски кредитни кооперации Gübretaş, след съдебно дело за анулиране на договора.

Централната банка на Турция е най-големият купувач на злато през 2022-а

Централната банка на Турция е най-големият купувач на злато през 2022-а

Китайската централна банка увеличи запасите с 32 т злато през ноември

Турция има за цел да достигне ниво, при което произвежда 100 метрични тона злато годишно през следващите пет години, според министъра на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Ръстът на добивите на злато в Турция

Още през 2020 година добивът на злато в Турция достигна най-високото си ниво в историята на републиката. Тогава бяха придобити 42 метрични тона злато. Добивите допринесоха за икономиката на страната с $2,4 милиарда.

В Турция работят общо 18 златни мини, а 20 нови проекта очакват инвестиции.

Velocity Minerals 3 години ще търси злато в Кърджалийско

Канадска компания 3 г. ще търси злато в Ардинско

Близо до Дънгово е известното находище "Надежда"