Според мнозина САЩ губи надпреварата с Китай и Русия в разработването на свръхзвукови оръжия. Вашингтон все още не разполага с необходимите средства за борба с високоскоростните оръжейни системи на Пекин и Москва.

Свръхзвуковите устройства се движат 5 пъти по-бързо от скоростта на звука и обикновено се срещат в 2 форми: крилати ракети и балистични ракети, характерни с повторно навлизане в атмосферата.

Китай и Русия залагат много на ракетното въоръжение и често провеждат успешни тестове на подобни свръхзвукови оръжия. Тяхното предимство бе признато дори от двама висши американски военни - адмирал Хари Харис, който оглавява Тихоокеанското командване на САЩ и генералът от ВВС Джон Хайтън - висшият ядрен командир на САЩ.

Руският президент Владимир Путин се похвали, че страната му притежава нова свръхзвукова ракета - Кинжал, която е напълно оперативна и може да бъде носена от изтребител. Ракетата лети 10 пъти по-бързо от скоростта на звука и може да преодолее всички известни системи за противовъздушна отбрана, заяви Путин.

САЩ е беззащитен срещу свръхзвуковите оръжия на Русия и Китай

САЩ е беззащитен срещу свръхзвуковите оръжия на Русия и Китай

Американското командване предлага ново ядрено оръжие

В същото време американските свръхзвукови оръжия са недофинансирани, според източници от Пентагона.

"Много често се твърди, че има надпревара във въоръжаването в свръхзвукова технология и че САЩ губят. В много отношения САЩ провеждат различна надпревара от Русия и Китай", отбеляза Джеймс Актън, физик съуправител на програмата за ядрена политика в Карнегиевата фондация за международен мир.

Пекин и Москва са съсредоточени върху разработването на ракети, които могат да носят ядрени бойни глави, докато Вашингтон се интересува от носенето на неядрени бойни глави, обяснява Актън.

"Американският фокус по отношение на свръхзвуковите оръжия е върху използването на конвенционални оръжия, докато Русия и Китай са по-склонни да използват свръхзвукови ракети за ядрен полезен товар", коментира Джордж Накузи, старши инженер в RAND Corp.

"Сравняването на кой е напред не е много полезна рамка", тъй като страните имат различни крайни цели, смята анализаторът по отбраната Зоуи Стенли-Локман, бивш кадър на Института за изследвания по сигурността на Европейския съюз.

Експерти от САЩ: Китай и Русия работят по разрушителни космически оръжия

Експерти от САЩ: Китай и Русия работят по разрушителни космически оръжия

Те биха могли да ги използват при потенциален бъдещ конфликт, се посочва в доклад

"Това, което преследват САЩ, е много по-трудно", твърди тя, обяснявайки, че неядрените свръхзвукови ракети се стремят да постигат по-малки и по-точни цели, така че точността е от съществено значение. За разлика от тях, "ядрените оръжейни свръхзвукови апарати не изискват същата точност".

Всъщност се оказва, че Вашингтон в действителност може да е напред в своята цел. Американците ускориха свръхзвуковата си оръжейна програма и планират да разполагат с подобни оръжия в първите 2-3 години след 2020 г.

САЩ вече разработват 2 подобни системи, които ще се движат 5 пъти по-бързо от скоростта на звука, като ще променят скоростта си, взависимост от средата, в която летят.

Американските свръхзвукови ракети вероятно няма да използват взривни вещества, а по-скоро разчитат на огромната скорост и силата на въздействието, за да унищожат целите си.

"САЩ имат много дълга история на тестване на (неядрени бойни глави), което им дава предимство в настоящите им усилия", казва Актън.

Той дава за пример най-успешната американска научноизследователска програма за разработването на такова оръжие - Advanced Hypersonic Weapon, където то е успешно тествано на разстояние от 4000 км. Китай е тествал подобно оръжие на по-малко от 2000 км.

Така че САЩ не изостават в надпреварата за свръхзвуково оръжие, според Актън.

Други държави също се присъединяват към съревнованието. Индия и Русия съвместно разработиха свръхзвукова круизна ракета, наречена BrahMos, и смятат да я продават на други държави.