Астронавтите от Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ (NASA) ще прекарат 378 дни в изолация в условия, симулиращи база на повърхността на Марс, в рамките на подготовката за експедиция до тази планета, съобщи CNN.

По информация на медията, в изпитателната мисия, наречена CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog), ще участват четирима души. Те ще бъдат настанени в специално оборудвана база в щата Тексас на площ от 1700 кв. фута (около 158 кв. метра). Астронавтите ще следват определен график за деня и ще участват в симулационни дейности и научна работа, които се предполага че ще извършват на Марс.

Почистване на околоземната орбита чрез поток от йони - възможно ли е

Почистване на околоземната орбита чрез поток от йони - възможно ли е

Учени създадоха апарат за "улавяне" на космически отпадъци

"Създадохме много точен сценарий за мисия до повърхността на Марс", коментира Скот Смит, един от изследователите, участвали в разработването на проекта. По думит му, базата в Тексас е разделена на: работна зона, всекидневна, кухня, отделни спални за астронавтите, баня, медицинска зона, комуникационен център, зала за тренировки, въздушен шлюз и така наречената външна зона, която имитира повърхността на Марс.

Участниците в експеримента ще се хранят като астронавти, също така ще извършват техническо обслужване на базата и ще отстраняват технически проблеми (каквито биха могли да възникнат на Марс).

Определиха датата на първата за съвременна Русия мисия до Луната

Определиха датата на първата за съвременна Русия мисия до Луната

Изстрелването на космическия апарат първоначално беше планирано за есента на миналата година

Успоредно с това ще бъдат провеждани изследвания на тяхното психологическо и физиологично състояние.

По данни на CNN, NASA планира да проведе три подобни мисии. Първата от мисиите започва през юни, последната е планирана за 2026 година.

Целта на експериментите е, да се оцени потенциалното въздействие на марсианската среда и специалната храна върху човешкото здраве и работоспособност. По мнението на Скот Смит, това ще помогне "да се запълят стратегическите пропуски в знанията", които правят (засега) потенциален полет на човек до Марс твърде рискован.

Грандиозни научни пробиви със световно значение, направени през 2022 година

Грандиозни научни пробиви със световно значение, направени през 2022 година

Сред тях е и пробива при експериментите с термоядрения синтез, както и проучването на Космоса