Учени от Московския авиационен институт (МАИ) разработиха и патентоваха апарат, предназначен за безконтактно почистване на околоземното пространство от космически отпадъци с помощта на въздействието на поток от йони.

Съответният документ е разпространен от Федералния институт по индустриална собственост, с който ТАСС разполага. Космическият апарат, чрез наличието на бордова система за безконтактно въздействие, базирана на йонен инжектор, извършва вид взаимодействие с обекти представляващи космически отпадъци.

Създадоха роботи, във формата на риби, които да чистят океана от пластмасови отпадъци

Създадоха роботи, във формата на риби, които да чистят океана от пластмасови отпадъци

Нанороботът е в състояние да се движи във водата със скорост от около 0,15 км/час

"Този метод е различен от другите типове орбитални обслужващи космически кораби, тъй като не се влиза в пряко взаимодействие със съответния обект (космически отпадъци), а действа съпровождайки го от определено разстояние, тоест без да влиза в пряк контакт с него", се отбелязва в патентните документи.

Изобретението е предназначено за премахване на космически отпадъци, предимно изкуствени - неработещи спътници, фрагменти от обшивки, части от кораби - от работни орбити в безопасни. Създателите на иновативното космическо устройството обясняват, че конструкцията на космическия апарат е опростена - за разлика от аналозите му - поради липсата на средства за улавяне и задържане на обекта (боклука).

Същевременно учените са успели да повишат надеждността на изпълнение на действията на устройството. При посочения апарат се "изключва директен контакт с целевия обект, който обикновено е в неконтролирано движение спрямо центъра на тежестта си, което заплашва със (катастрофален) сблъсък на обекти", се казва още в патентните документи.

Американски учени създадоха технология за "отпечатване" на къщи от рециклирани материали

Американски учени създадоха технология за "отпечатване" на къщи от рециклирани материали

Къщите може да са според изискванията на собствениците и са с високо ниво на топлоизолация