Учени са разработили робот, който е в състояние да чисти водите на океаните от пластмасови частици. Устройството външно има формата на риба. Разработката е публикувана в ACS Publications. Резултатите бяха обявени от пресслужбата на Американското химическо дружество, съобщи ТАСС.

Много от полимерните микрофрагменти не остават дълго във водата и очевидно биват погълнати от морската фауна. Някои от тях могат да попаднат в човешкото тяло заедно с месото от риби, миди и ракообразни. Голям брой микропластмасови частици и разнообразието на техните форми, усложняват процеса на почистване на океаните и моретата от отпадъци.

Ако графеновата лента на робота е осветена от лазерен лъч, тя ще се движи във вода с вълнообразни движения, както правят рибите. Ако върху повърхността на робота бъде нанесен лепкав или порест материал, той може да търси и поема пластмасови частици.

"Нанороботът е в състояние да се движи във водата със скорост от около 0,15 километра в час, което е няколко пъти по-бързо от другите модели "меки" роботи. Както показват първите тестове на тези устройства, те са в състояние да събират голям брой пластмасови частици и да ги пренасят на друго място", се казва в научното съобщение.

Тест на няколко прототипа роботи е показал, че те са в състояние да издържат на сблъсъци с други обекти. Учените се надяват, че роботите ще започнат да се използват за почистване на най-замърсените с пластмасови отпадъци райони на океаните в близко бъдеще.