Слънцето и вятърът са двата природни феномена, които най-често се използват за възобновяема енергия, но един град в Северна Япония вярва, че може да използва пренебрегван ресурс, който има в изобилие: сняг.

Тестът за доказване в град Аомори ще започне следващия месец и ще продължи до март, пише Nikkei. Градът ще проведе теста в сътрудничество с Forte, местен стартъп за информационни технологии, заедно с Токийския университет по електрокомуникации.

Тестът ще включва изхвърляне на сняг, отстранен от градски плугове, в басейн, разположен в затворено училище. Електричеството ще се генерира чрез температурната разлика между снега и външния въздух.

Тръбите за пренос на топлина ще бъдат поставени в снега, източникът на студен въздух. Междувременно външният въздух се нагрява от слънцето. Тази разлика в температурите се използва за създаване на конвекционен ток в охлаждащата течност вътре в турбината. Конвекционният ток върти турбината, за да произвежда електричество.

Коджи Еноки, доцент в Университета по електрокомуникации, e разработиl системата. Изчислено е, че този процес може да произвежда електричество толкова ефективно, колкото слънчевата енергия.

Очаква се снежната енергия да се генерира при ниски разходи. По подобен начин японският морски превозвач Mitsui O.S.K. Lines (MOL) планира да комерсиализира система, която генерира електричество, използвайки температурните разлики между повърхностните води и океанските дълбочини.

MOL има за цел да генерира енергия на цена от приблизително 20 йени (14 цента) на киловатчас до 2025 г. Това би било по-ниско от разходите за офшорна вятърна енергия и петролна топлинна енергия през 2030 г., според оценката на японското министерство на икономиката, търговията и индустрията.

Снежната енергия използва по-големи температурни разлики, отколкото преобразуването на океанската топлинна енергия, така че има потенциал да струва дори по-малко за генериране на електричество.

Има също така планове за оползотворяване на топлина от горещи извори, за да се произведат още по-големи температурни вариации. Има много курорти с горещи извори в североизточния регион на Япония в райони, където вали много сняг. Един от тях е Сукаю Онсен в Аомори.

"Колкото по-големи са температурните разлики, толкова по-голяма е ефективността на генерирането на електроенергия", каза Еноки.

Ханове с горещи извори биха могли да се популяризират, като кажат, че хижите им се захранват от натрупания сняг. Хановете биха могли да привлекат ново търсене, като тематични семинари за намаляване на въглеродните емисии.

"Очакваме с нетърпение това да доведе до нови бизнеси", каза представител в новото бюро за поддръжка на бизнеса на Аомори.

Аомори харчи десетки милиони долари всяка година, за да премахне снега от пътищата. Снегът обикновено се изхвърля в океана. Ако снежната енергия стане осъществима, големите инсталации с допълнително пространство също могат да приемат отстранения сняг. Топлината, генерирана от фабриките, може да генерира електричество ефективно чрез системата.

По време на теста за доказване ще бъдат разработени отделни системи за захранване от сняг за бизнеса и домакинствата.

"Ще направим така, че [системата] да може да проникне през малки клиенти, точно като производството на слънчева енергия", каза президентът на Forte Джун Касай. Широкото приемане на генератора за сняг ще облекчи проблемите със захранването през зимата.

Смята се, че снежната енергия има по-малко въздействие върху околната среда от другите форми на възобновяема енергия. Kansai Electric Power отмени плановете си за вятърен парк през юли, тъй като той ще бъде разположен близо до национален парк. Слънчевата енергия произвежда отработени слънчеви панели, които изискват изхвърляне. Разтопеният сняг обаче може да се изхвърли като обикновените отпадъчни води.

Касаи получил вдъхновение да използва сняг за генериране на енергия, след като чул за европейски стартъп, който използвал пясък за производство на електричество. Според него новата снежна електрическа система може да осигури решение за европейските страни, изправени пред енергийна криза в резултат на войната в Украйна.

"Стремя се да осигуря генериране на електроенергия от сняг за по-студените региони в Европа и другаде като евтин метод за производство на възобновяема енергия с достъпни разходи за внедряване", каза Касаи.