Експертите на Times Higher Education (THE) изготвят класации, сравнявайки университетите в света по ключови показатели като качество на образованието, научни изследвания, трансфер на знания и международен опит. 

Ще ви разкажем за това колко струва да се учи в най-добрите и престижни университети в света.

Снимка 398325

Източник: Wikipedia

Университетът на Пенсилвания

Пенсилванският университет (University of Pennsylvania), е частен изследователски университет в САЩ, разположен във Филаделфия. Основан през 1740 г. от Бенджамин Франклин. 

Университетът на Пенсилвания е едно от най-старите и престижни висши учебни заведения в САЩ, както и един от 9-те колониални колежи, създадени преди подписването на Декларацията за независимост, е включен в елитната т. нар. "Бръшлянена лига" " (Ivy League). 

Сред известните личности, получили си образованието там, са Илън Мъск и Доналд Тръмп. 

Годишната такса за този университет е $75 303, което включва както обучението, така и пребиваването в университета.

Снимка 355668

Източник: Wikipedia

Висше техническо училище в Цюрих

Висшето техническо училище в Цюрих е основано на 16 октомври 1855 г. и е не само най-престижният университет в Швейцария, но и заслужено сред най-добрите университети в света. 

Сред завършилите и преподавателите на университета има 21 носители на Нобелова награда, най-известният от които е физикът Алберт Айнщайн.

Цената на обучението е около 26 000 долара годишно.

Снимка 398324

Източник: Wikipedia

Чикагски университет

Университет на Чикаго (The University of Chicago, често съкратено като "UChicago") е частен изследователски университет в град Чикаго, Илинойс, САЩ, основан през 1890 година от петролния магнат Джон Рокфелер.

Университетът е една от най-известните и престижни висши учебни заведения поради влиянието си в областта на науката, обществото и политиката. 

Университетът включва колеж, различни следдипломни изследвания, интердисциплинарни комитети, 6 институти за професионално обучение и институт за продължаващо обучение. 

Обучението в университета струва $ 78 246 годишно.

Снимка 355671

Имперски колеж в Лондон

Imperial College London е институция за висше образование в Южен Кенсингтън, специализираща в областта на науката, инженерството, медицината и бизнеса. 

Империал Колидж е част от "Златния триъгълник", група от най-елитните британски университети, която включват още университетите в Оксфорд и Кеймбридж. 

Цената на обучението в колежа е $ 12 132 на година за гражданите на Великобритания и страните от ЕС. За тези, които не попадат в тази категория, цената на обучението зависи от програмата, по която учат.

Снимка 398328

Източник: Wikipedia

Принстънски университет

Принстънският университет е частен изследователски университет, намиращ се в град Принстън, щата Ню Джърси. Един от най-старите и най-известните и престижни университети в САЩ и в света.

Университетът е един от осемте университета от "Бръшлянената лигаи един от деветте колониални колежи, създадени преди Американската революция. 

Принстънският университет предлага бакалавърска и магистърска степен в областта на природните, човешките, социалните и техническите науки. 

Обучението в университета е $70 010 на година, включително такси за обучение, живота в кампуса и други разходи.

Снимка 225419

Източник: GettyImages

Харвардски университет

Харвардският университет е един от най-известните университети по света, най-старият университет в САЩ. Намира се в Кеймбридж (част от район на Бостън), Масачузетс. 

бяха С университета като студенти, преподаватели или служители са свързани 75 Нобелови лауреати. 

Харвардският университет е на първо място в страната по брой на милиардерите сред завършилите висше образование, а библиотеката е най-голямата академична в САЩ и трета по големина в страната. 

Образованието струва $67 580 на година.

Масачузетски технологичен институт

Масачузетският технологичен институт (MIT) е университетски и изследователски център, разположен в Кеймбридж (до Бостън), Масачузетс, САЩ. 

MIT е лидер в престижните класации на университетите в света, иноватор в областта на роботиката и изкуствения интелект. Университетът е известен с инженерните си програми в тези по информационни технологии, икономика, физиката, химията и математиката.

Таксата за обучението е $ 49 892 годишно.

Снимка 398327

Източник: Wikipedia

Станфордски университет

Станфордският университет е частен университет в САЩ, един от най-уважаваните и оценени в страната и по света. Официално отваря врати на 1 октомври 1891 г. .Намира се в близост до град Пало Алто, на 60 километра южно от Сан Франциско. 

Преподаването се провежда в много факултети, включително юридически, медицински, технически, музикални и други. 

Структурата включва също така и различни училища (като Stanford Graduate School of Business) и изследователски центрове (като CCRMA).

Обучението струва $62 363 годишно.

Снимка 398362

Източник: Wikipedia

Калифорнийски технологичен институт

Калифорнийският технологичен институт е частен изследователски университет, разположен в град Пасадена в Калифорния, един от водещите университети в САЩ и един от двата най-важни, заедно с Масачузетския технологичен институт, специализирани в точните науки и инженерство. 

Към университета е лабораторията за реактивен двигател, която разработва от космически кораби на НАСА. 

С института са свързани 17 завършили и 18 преподаватели носители на Нобелови награди. 

Образованието в института струва $72 084 годишно, което включва разходите за обучение и настаняване.

Снимка 398339

Източник: pixabay

Кеймбриджки университет

Университетът в Кеймбридж е (The University of Cambridge) е учебно заведине във Великобритания, един от най-старите (втори след Оксфорд) и най-големият университет в страната. Създаден е през 1209 година от група учени, напуснали Оксфорд. 

Университетът е организиран на 2 нива - самостоятелни в административно отношение колежи и университет в съвременния смисъл с факултети и катедри. Колежите в Кеймбридж са 31 и имат за цел обучение на студентите (главно за бакалавърска степен). 28 колежа приемат мъже и жени, 3 приемат само жени, а 2 - само докторанти.

Сред хората, които свързани с Кеймбриджкия университет има 88 нобелови лауреати - по този показател той заема едно от първите места сред висшите учебни заведения по света. 

Цената на обучението в университета е $ 12 132 на година за гражданите на Великобритания и страните от ЕС. Студенти от други страни трябва да платят $26 844 годишно, плюс годишна такса от 8 630 долара.

Снимка 254619

Източник: istock

Оксфордски университет

Университет в Оксфорд (University of Oxford), или само Оксфорд, е най-старият университет във Великобритания, основан през 1167 година. Едно от най-престижните учебни заведения в света особено в областта на историческите и политическите науки, с най-високи показатели за изследователска дейност.

Колежите в Оксфорд са над 40 и са местата, в които се организира обучението, протича студентският живот и където студентите живеят през по-голямата част от следването си. Благодарение на колежите, студентите могат да ползват обучение, близко до индивидуалното - при тази система упражнения се провеждат в присъствието на няколко (често 1 - 2) студенти и един преподавател. С тази система се свързва в значителна степен успехът на обучението и тя е уникална за Оксфорд и Кеймбридж (наричани понякога заедно Оксбридж).

Цената на обучение в университета е $ 12 132 на година за гражданите на Великобритания и страните от ЕС. Студентите от други страни трябва да плащат 21 287 долара годишно, плюс годишна такса от 9 928 долара, както и разходи за живот.