Фондацията Linux - най-голямото обединение около софтуера с отворен код в света, обяви, че планира изграждането на метавселена, която би могла да бъде "толкова въздействаща, колкото World Wide Web", стига бизнесът и разработчиците да имат общи цели, пише TechRadar.

Метавселените обединяват виртуални светове, разширена реалност и интернет, като за тях се говори от много години, но едва последните развития на технологиите ги направиха практически възможни в глобален мащаб. Най-известният проект е този на Марк Зукърбърг.

Какво е "метавселена" и какви възможности предоставя тя?

Какво е "метавселена" и какви възможности предоставя тя?

Оценките достигат до $8 млрд.

За създателя на Facebook метавселената е толкова важно начинание, че преименува цялата си компания на Meta и инвестира милиарди в разработката. Тя обаче е от затворен тип - поне към момента потребителското изживяване е изцяло под контрола на компанията.

Нещо по-различно иска да създаде новата фондация Open Metaverse, в рамките на която вече работят групи от експерти в области като виртуални светове, транзакции, симулации, мрежи, безопасност, правни въпроси и т.н. Това ще бъде и неутрална среда, в която разработчиците да могат да работят заедно по иновативни идеи.

Важен елемент е богатият каталог от проекти за хармонизиране на технологиите, като например OpenWallet, специално насочен към трудно съвместимите в наши дни платформи на виртуалните портфейли.

Как блокчейн игрите помагат за пътуване в космоса и за изграждането на бъдещата метавселена

Как блокчейн игрите помагат за пътуване в космоса и за изграждането на бъдещата метавселена

Тази технология вече се използва в много икономически и социални сектори, като образование, здравеопазване, икономика, финанси и разбира се в игралната индустрия

"Чрез фондацията ще работим заедно, като ще дискутираме, набелязваме и създаваме елементите, чрез които ще трансформираме перспективната концепция на метавселената в реалност, обединяваща дигитални активи, симулации, транзакции, изкуствен интелект, свързаност, безопасност и правни съображения", посочи изпълнителният директор Ройъл О"Брайън.