Очакваната поява на автомобили без шофьори носи изцяло нов проблем пред големите петролни компании: как да се рекламират пред машини?

BP Plc трябва да измисли как да привлича колите, управлявани от компютри, до бензиностанциите си, казва Дейвид Ейтън, директор по технологичните въпроси в компанията в интервю за Bloomberg.

"Това е проблемът, за който всички мислим, ако не шофирате автомобила, как самият той ще реши къде да отиде, за да зареди?", питай той.

Коментарът подчерта скоростта, с която най-големите петролни компании се опитват да преосмислят пазарите си, докато технологиите - от електрически коли без шофьор до хидрофракинг - променят енергийния пазар изцяло. Индустрията вече се е изправила пред други екзистенциални въпроси - като например за бъдещето на дизела след "Дизелгейт" и заплахата електрическите коли да "изядат" търсенето на бензин.

Тайното оръжие на петролните гиганти и автопроизводителите срещу електромобилите

Тайното оръжие на петролните гиганти и автопроизводителите срещу електромобилите

Те обединяват сили, за да удължат живота на двигателите с вътрешно горене

Опитвайки се да са една крачка напред, компании като Shell инвестират в зарядни станции.

BP все още не е направила никакви значими инвестиции в това до днес, но "изучава много внимателно" всички начини, по които може да участва и да спечели от промяната.

Някои от колите с двигател с вътрешно горене през следващите десетилетия ще бъдат шофирани от компютри. И те трябва да бъдат зареждани някъде. "Ако бях някой от нашите конкуренти и имах добри отношения с дадена автомобилна компания, щях да ги програмирам да идват винаги на бензиностанциите на моята компания", размишлява той. "И ние ще стоим и ще се чудим защо никой не идва при нас".

Някои от най-големите технологични компании в света - от компанията-майка на Google Alphabet Inc. до Uber инвестират в автономни автомобили. Колите на Tesla пък идват с автопилот, а Мъск обещава изцяло автономно шофиране до две години.

Продажбите на електромобили са скочили с 63% само за година

Продажбите на електромобили са скочили с 63% само за година

До края на 2017-а те могат за първи път да минат 1 милион, смятат експерти