Електроцентрала, която допреди време се смяташе за най-големият замърсител в Западна Европа, вече е напълно "зелена". Drax Power Station в Йоркшър, Англия, изхвърляше милиони тонове въглероден диоксид на година, ползвайки въглища.

През последните осем години нейното ръководство усилено вървеше към преминаването на изцяло зелена енергия. За този период постепенно въглищата в четири от шестте блока на централата са били заменени с биомаса. В резултат тя вече генерира 15% от зелената енергия в страната, пише CNN Business.

"Успяхме да ограничим обема на изхвърляните вредни емисии в по-голям мащаб от всяка друга централа в света", посочва главният изпълнителен директор на Drax Group Уил Гарднър.

С държавна помощ компанията е успяла да замени твърдите горива с биомаса, която се състои от растителни и селскостопански отпадъци. Само за миналата година дружеството се е възползвало от 789 милиона паунда субсидии.

Великобритания влага сериозни усилия в намаляването на изхвърляните вредни емисии в атмосферата. Правителството в Лондон смята, че тези действия ще бъдат в полза за постигането на целта за нулеви емисии парникови газове до 2050 година.