Първият български частен комуникационен сателит, който беше изстрелян в края на миналия месец, вече е достигнал позицията си на геостационарната орбита. Това е станало на 3 юли в 9:30 часа, съобщават от "Булсатком".

В процедурите по достигането до позицията са участвали българските екипи в София и в Пало Алто. Последната стъпка преди влизането на BulgariaSat-1 в работен режим са тестовете на системите, които вече са започнали.

"Успешното позициониране на BulgariaSat-1 е още едно голямо постижение за екипа ни, но и за България, и за нашите клиенти. Ако всичко върви по план, BulgariaSat-1 ще започне да излъчва в началото на август", коментира изпълнителният директор на "България Сат" и "Булсатком" Максим Заяков.

BulgariaSat-1 бе изстрелян от SpaceX с използването на специална технология, която позволи на сателита да използва по-малко гориво за достигането на позицията си. Благодарение на това той ще има живот и гориво за повече от 20 години.

Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва за осигуряване на пренос на данни към мобилни мрежи, както и при форсмажорни обстоятелства - аварии, вследствие на природни бедствия - земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят.