Специалистите от Казанския авиационен завод извадиха на летателно-изпитателната станция модернизирания стратегически бомбардировач Ту-160М2, съобщи tvzvezda.ru.

Това е първият от девет години насам произведен екземпляр от легендарния ракетоносец, наричан още "Белият лебед". Възобновеното производство на модернизирания Ту-160М открива нова епоха в историята на бомбардировача. Планира се Въздушно-космическите сили на Русия да придобият до 50 самолета от този тип.

За създаването на новия Ту-160 е била възстановена технологията на цялостния монтаж, въведени и изпитани са нови технологични решения, разработени са нови двигатели с подобрени характеристики. Пробните полети са планирани за февруари 2018 година.

Паралелно с това ПАО "Туполев" по поръчка на Министерството на отбраната на Русия работи за създаването на опитни образци с още по цялостна и дълбока модернизация на Ту-160М. Като първите изпитания на новия стратегически бомбардировач са предвидени за 2019 година.

Програмата за модернизация на самолета предвижда пълно обновяване на комплекса от бордовото радио-електронно оборудване, което ще доведе до съществено повишаване на ефективността на бойния авиационен комплекс.

Снимка 323964

Източник: Wikipedia

Ту-160 е стратегически бомбардировач ракетоносец, създаден през 80-те години на миналия век от Съветския съюз. В сегашния момент на въоръжение в руските въздушни сили има 16 такива самолета.

За новия руски "Бял лебед" - Ту-160М2 са писали много американски медии, наричайки го "супербомбардировач". The National Interest цитира думите на Майк Кофман от Центъра за военноморски изследвания на САЩ. Експертът счита, че заедно с възстановяването на производството на Ту-160 руските специалисти са преосмислили целия процес и организация на производството. Нещо, което според него, руската отбранителна промишленост не е правила доста дълго време.