Заради очакванията на потребителите и ентусиазма относно технологията 5G, нейното внедряване става много по-бързо от първоначалните прогнози.

Според шведския производител на електроника Ericsson темповете на разпространение на 5G мрежата ще стигнат такива нива, че 45% от населението ще получи достъп то иновацията през 2024 година.

Компанията предвижда още, че до 2024 година ще има 1,9 милиарда абонамента, а това е с 27% повече от първоначалната ѝ прогноза през ноември.

"Технологията се развива по-бързо, отколкото сме очаквали", казва Патрик Серлоу, главен редактор, пише CNN.

Мобилните оператори се състезават да изградят необходимата инфраструктура за поддържане на 5G мрежа, която е бъдещето за автономните автомобили и управлението на интелигентните градове.

Ограничени стартирания на иновацията вече започнаха във Великобритания, САЩ, Южна Корея, а скоро се очаква и Китай да ги последва.

Един милион души в Южна Корея вече ползват 5G мрежа

Един милион души в Южна Корея вече ползват 5G мрежа

Минималната месечна тарифа за услугите е около $48

Производителите на чипове и смартфони също са концентрирали усилията си в създаването на продукти, които да подпомогнат внедряването. Въпреки всичко това, най-ранните действия по сериозно масово внедряване ще започнат през 2020 година.

"5G мрежата не се изразява с бързото внедряване от някои страни, а с това тя да стане масово достъпна и милиарди хора да искат тази технология", допълва Серлоу.

От шведския производител Ericsson смятат, че абонаментите за 4G LTE ще достигнат връхна точка до около 5,3 милиарда през 2022 година, след което броят им постепенно ще намалява.

Сериозна пречка за още по-бързото внедряване на технологията е ограничението на взаимоотношенията на компании с най-големия доставчик в света на телекомуникационно оборудване Huawei.

Според експерти изключването на Huawei от целия процес по внедряване на 5G ще направи разпространението и развитието на технологията по-скъпо.

Освен това американската забрана от Администрацията на Тръмп създава допълнителни проблеми.