Учени от Масачузетския технологичен институт в САЩ създадоха вид свръх здрава пластмаса. Съответното проучване е публикувано в списание Nature, съобщи Лента.ру.

Новият вид полимерен материал е наречен 2DPA-1. Според експерти, той е около два пъти по-здрав от стоманата, не провежда електричество и не влиза в контакт с газове. По думите на професора от Масачузетския технологичен институт Майкъл Страно, на молекулярно ниво пластмасите са изградени от вълнообразни молекули, пролуките между които влияят неблагоприятно на здравината на материала.

Обаче 2DPA-1 се състои от своеобразни плоски дискове, които са свързани с водородна връзка - най-здравата междумолекулна връзка в природата. "Теоретично бихте могли да сгъвате тези листове отново и отново, за да направите супер леки и здрави строителни материали, които ще са по-здрави от стоманата", отбелязва Страно.

По думите на учения, най-подходящото приложение на новата свръх здрава пластмаса са бариерните покрития. Тъй като 2DPA-1 не пропуска газове, може да бъде много надежден материал и да се използва като своеобразна боя или промишлено покритие. Според експерти, "по-качествената пластмаса може да ни позволи да произвеждаме по-малко пластмаса като цяло".

Основните посоки на световната наука през 2022 година

Основните посоки на световната наука през 2022 година

Търсенето на нови лекарства срещу COVID и изследване на имунната защита са от най-важните научни направления