Университетът в Илинойс, САЩ, иска да изгради микро ядрен реактор, който би осигурил на кампуса чиста енергия, както и възможности за множество научни изследвания за нуждите на инженерите на висшето учебно заведение.

Проектът очаква одобрение и финансиране от Министерството на енергетиката на САЩ (DOE). Ако проектът бъде приет, работата по изграждането на реактора може да започне през 2021 година, а мощността може да бъде факт до 2026 година, пише вестникът на университета.

По думите на Калеб Брукс - професор по ядрена, плазмена и радиологична техника - министерството ще отпусне на университета финансиране в размер на 44,8 милиона долара.

"Не е изненадващо, че Университетът в Илинойс работи авангардно спрямо бъдещата енергия и технологии. И ако проектът бъде възложен, университетът е в състояние да осигури критични изследвания и образование, необходими за енергийното бъдеще, съобразено с климата", коментира Брукс.

Ново международно сътрудничество в областта на малките модулни ядрени реактори

Ново международно сътрудничество в областта на малките модулни ядрени реактори

Знаехте ли, че малките реактори могат да се използват за произвеждането на водород за горивни клетки?

Откакто университетът става част от климатичния план за действие в Илинойс през 2008 година, годишните въглеродни емисии на кампуса са намалени с цели 25%. Стратегическият план на университета означава постигане на въглероден неутралитет до 2050 година, като по-скорошен срок е за предпочитане.

Междувременно един микро ядрен реактор е в състояние да доставя 138 000 мегаватчаса пара и 12 000 мегаватчаса електроенергия годишно, които са енергийно еквивалентни на 10 вятърни турбини и 175 200 тона въглища.

Графикът за изграждането на реактора е за 4 години и половина. Той включва регулаторния преглед и въздействието върху околната среда; оценка на безопасността; преглед на експлоатационните лицензи от федералните и щатските власти; и строителството, ако всичко останало върви добре. Към момента планът предвижда реакторът да бъде разположен до лабораторията Abbott.

МААЕ започва оценка на рентабилността на малките модулни ядрени реактори

МААЕ започва оценка на рентабилността на малките модулни ядрени реактори

Икономическото въздействие на мини ядрените реактори трябва да бъде изчислено добре, за да може технологията да получи обществена подкрепа

Реакторът пасва чудесно на потребностите на кампуса не само по отношение на обучението и научните изследвания, но и по отношение на енергийните нужди на сградите към университета, коментира Джордж Грос, професор по инженерство.

Към момента вече се е провела онлайн среща между представители на Института за устойчивост, енергетика и околна среда в Илинойс и преподаватели по ядрено инженерство и студенти, на която е представена проектната технология.

Според Кейти Хъф, който е асистент по ядрена, плазмена и радиологична техника в университета, микро ядрените реактори са малки и лесно преносими съоръжения. По думите му мощностите са проектирани да се "самостабилизират" - ако температурата се повиши до опасно ниво, физически задвижвана обратна връзка на реакторите би понижила температурата обратно до зададената й стойност.

"Забележително е, че най-силният от тези механизми за обратна връзка реагира стотици пъти по-бързо, отколкото всеки човек би могъл да реагира, стабилизирайки тази температура на реактора, без да е необходима човешка намеса", посочи Хъф.

Защо ядреният сектор на САЩ е в беда?

Защо ядреният сектор на САЩ е в беда?

Усилия за съживяването на сектора са твърде малко и идват твърде късно

Един микро ядрен реактор може да бъде в експлоатация 20 години, без да се нуждае от зареждане с гориво. Удълженият живот на горивото също е по-ефективен, като по този начин се намалява евентуалния обем на ядрените отпадъци.

"Много малки обеми, много малко предизвикателство", допълва асистентът.

Планът на университета предвижда и други съвместни дейности, сред които и изграждането на три блока за доставка на енергия.

Финансирането на подобен проект би било от страна на Министерството на САЩ би било силен знак, за подкрепата на властите към учените и, разбира се, към развитието на ядрени технологии от ново поколение, както и ядрената енергетика като цяло. А това може да дойде в един труден момент за ядрения сектор на първата световна икономика.

По колко ядрени централи трябва да се изграждат годишно, за да се постигнат климатичните цели?

По колко ядрени централи трябва да се изграждат годишно, за да се постигнат климатичните цели?

Ядрената енергетика трябва да бъде в сърцето на прехода към чиста енергия

Разработването на мирко и малки ядрени модулни реактори (ММР) се подкрепя от много правителства по света. Такива се изграждат във Великобритания, Канада, САЩ, Китай, Дания, Аржентина и други. Повече по темата - тук.

В началото на месец април тази година Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) започна ключов проект за оценка на икономическите параметри на малките модулни реактори в отговор на засиления интерес в сектора. Организацията отбелязва големия брой проекти (около 50 проекта и концепции) за разработване на модулни реактори, които са в различни етапи на готовност. Следователно техните разходи и срокове за доставка трябва да бъдат адекватно анализирани, оценени и където е необходимо - оптимизирани.

Малките модулни реактори са вид ядрен реактор, който е по-малък от конвенционалните мощности. Според много компании, които разработват такива реактори в момента, ММР се характеризират с повишена ефективност предвид размера си, както и повишена сигурност, което ги прави идеални за заобикалянето на финансовите бариери, които се наблюдават около ядрените централи сега. ММР също така са по-лесни за пренасяне, сглобяване и монтиране, въпреки че транспортирането им все още се нуждае от допълнителни проучвания според някои специалисти.

Този вид реактори могат да бъдат особено полезни в отдалечени места, където обикновено има дефицит на доставките на електроенергия, по-високи разходи за пренос или недостиг на обучени кадри. Такива реактори могат да бъдат и изключително полезни за възстановяването на райони, засегнати от тежки природни бедствия например.

Великобритания "налива" £40 млн. за развитие на малки модулни ядрени реактори

Великобритания "налива" £40 млн. за развитие на малки модулни ядрени реактори

Три проекта ще бъдат финансирани с по 10 млн. паунда, а останалите средства ще бъдат инвестирани за проучвания