Правителството на Великобритания ще инвестира 40 милиона паунда за развитие на усъвършенствани ядрени модулни реактори и малки модулни реактори (ММР).

С три четвърти от средствата ще бъдат подкрепени три проекта за малки модулни реактори, като три компании ще получат по 10 милиона лири.

Базираната в Оксфорд Tokamak Energy разработва реактори за синтез. Разположената в Ланкашир компания Westinghouse работи върху бърз реактор с оловно охлаждане, а U-Battery в Чешир разработва малък високотемпературен реактор с газово охлаждане.

Останалите 10 милиона лири ще бъдат инвестирани в малки проекти за проучвания, дизайн и производство, които да осигурят до 200 работни места, съобщи Министерството на бизнеса, енергетика и индустриална стратегия в страната.

Великобритания има голяма интерес към малките модулни реактори. През месец ноември миналата година Британската организация за научни изследвания и иновации (UKRI) отпусна средства на Rolls-Royce, която ръководи консорциум за проектирането на нов вид ядрен реактор, за разработването на новия тип ядрени мощности. Средствата от UKRI са по първоначалното финансиране на обединението.

В началото на тази година от Rolls-Royce заявиха, че компанията ще разработи и инсталира мини ядрен реактор най-късно до 2029 година. А в края на месец март стана ясно, че Турция има интерес към реакторите на компанията. Британската компания заяви интерес и да изгражда централи с малки модулни реактори в Австралия, където по принцип ядрената енергетика е забранена с мораториум. Предложената на правителството на страната ценa възлизaше нa 1,5 милиapдa пayндa.

МААЕ започва оценка на рентабилността на малките модулни ядрени реактори

МААЕ започва оценка на рентабилността на малките модулни ядрени реактори

Икономическото въздействие на мини ядрените реактори трябва да бъде изчислено добре, за да може технологията да получи обществена подкрепа

В началото на месец април Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ) заяви, че е стартирала проект за оценка на икономическите параметри на малките модулни реактори (ММР) в отговор на засиления интерес.

Организацията отбелязва големия брой проекти (около 50 проекта и концепции) за разработване на модулни реактори, които са в различни етапи на готовност. Следователно техните разходи и срокове за доставка трябва да бъдат адекватно анализирани, оценени и където е необходимо - оптимизирани.

Според международната агенция има нужда от разработването на някои специфични бизнес модели, свързани с проектите за ММР, така че да се отговори на нуждите и очакванията на пазара. Например самият пазар трябва да бъде достатъчно голям, за да поддържа търсенето на компоненти и услуги за индустриална поддръжка.

Икономическото въздействие от развитието и внедряването на малки модулни ядрени реактори трябва да бъде много добре количествено изчислено и съобщено, за да може технологията да получи обществена подкрепа, пише МААЕ.

Турция е заинтересована от малките ядрени реактори на Rolls-Royce

Съседка на България е заинтересована от малките ядрени реактори на Rolls-Roys

Първите малко модулни реактори ще струват около $2 милиарда

Малките модулни реактори са вид ядрен реактор, който е по-малък от конвенционалните мощности. Според много компании, които разработват такива реактори, ММР се характеризират с повишена ефективност предвид размера си, както и повишена сигурност, което ги прави идеални за заобикалянето на финансовите бариери, които се наблюдават около конвенционалните ядрени реактори. ММР също така са по-лесни за пренасяне, сглобяване и монтиране, въпреки че транспортирането им все още се нуждае от допълнителни проучвания според някои специалисти.

Този вид реактори могат да бъдат особено полезни в отдалечени места, където обикновено има дефицит на доставките на електроенергия, по-високи разходи за пренос или недостиг на обучени кадри.

Rolls-Royce ще разработи и инсталира мини ядрен реактор до 2029 година

Rolls-Royce ще разработи и инсталира мини ядрен реактор до 2029 година

Какво мислят анализаторите за това?