Британската инженерна компания Rolls-Royce ще разработи и инсталира мини ядрен реактор до 2029 година, информира BBC.

Главният технически директор на компанията Пол Стейн обясни предимствата на проекта. По думите му основното преимущество на фирмата е в използването на изработени части, при които се използват цифрови методи на заваряване и роботизирано комплектоване. Друг плюс е, че след това тези компоненти ще се доставят и събират директно на площадката на бъдещата мини централа, което ще доведе до икономия на разходите за строителство, а от там и до по-ниска цена на електроенергията.

Според анализатори обаче евентуалното намаление на разходите при строителството може да се окаже преувеличено.

Великобритания инвестира в проекта на Rolls-Royce за нов тип ядрен реактор

Великобритания инвестира в проекта на Rolls-Royce за нов тип ядрен реактор

Компанията гарантира енергийна сигурност и постоянни доходи за икономиката на Острова

Според Пол Дорфман от Университетския колеж в Лондон използването на тези методи може да доведе до появата на дефекти. Тези дефекти могат да бъдат общи за цялата линия, което от своя страна би довело до поскъпване на целия проект.

Дорфман, който е старши научен сътрудник в UCL Energy Institute към споменатото образователно заведение, е на мнение, че ще бъде по-рентабилно да се инсталира един реактор с мощност 1 200 мегавата, отколкото дузина реактори с мощност от по 100 мегавата.

Rolls-Royce, ĸoятo ceгa пpoизвeждa peaĸтивни и дизeлoви двигaтeли вмecтo aвтoмoбили, ръководи консорциум за проектирането на нов вид ядрен реактор. През месец ноември миналата година Британската организация за научни изследвания и иновации (UKRI) отпусна средства на Rolls-Royce за разработването на новия тип ядрени мощности. Средствата от UKRI са по първоначалното финансиране на обединението.

Въпреки мнението на Дорфман, разчетите на консорциума сочат, че програмата за малки модулни реактори (ММР) може да осигури 100 милиарда паунда на икономиката на Обединеното кралство и да открие глобален експортен пазар.

Иначе разходите за изграждането на централа с един малък модулен реактор възлизат на около 1,8 милиарда паунда, като всяка централа ще може да работи около 60 години и да осигурява 440 мегавата електроенергия.

Според ръководството на консорциума евентуалното изграждане на парк от 16 малки модулни реактора, създаден до 2050 година, може да създаде 40 000 нови работни места, да добави 52 милиарда паунда към икономиката на Великобритания и да има стойност на износа от 250 милиарда паунда.

Rolls-Royce предлага да построи малка ядрена централа в Австралия

Rolls-Royce предлага да построи малка ядрена централа в Австралия

Ядрената енергетика в страната е забранена

В началото на месец август 2019 година от Rolls-Royce също така предложиха да изградят централа с малки модулни реактори в Австралия, където по принцип ядрената енергетика е забранена с мораториум. Предложената на правителството на страната ценa възлизa нa 1,5 милиapдa пayндa, или 2,7 милиapдa дoлapa.

Според инженерната фирма подобен проект може да помогне много на държавата континент за справяне със сериозните проблеми с електрозахранването. "Koмпaĸтнитe ядpeни цeнтpaли биxa били идeaлнa oпция зa Aвcтpaлия, ĸъдeтo гoлeмитe paзcтoяния мeждy гpaдoвeтe yвeличaвaт paзxoдитe зa пpeнoc нa eлeĸтpoeнepгия", посочиха тогава от Rolls-Royce.

Приближава ли се Австралия до изграждането на първата си ядрена централа?

Приближава ли се Австралия до изграждането на първата си ядрена централа?

Ядрената енергетика в държавата континент е забранена със закон