Британската инженерна компания Rolls-Royce, която сега произвежда реактивни и дизелови двигатели вместо автомобили, иска да изгради малка ядрена централа в Австралия. Цената на проекта възлиза на 1,5 милиарда паунда, или 2,7 милиарда долара.

Правителството на Австралия донякъде е приело положително предложението и е решило да проучи възможността за използване на ядрена мощност с такива размери, пише местното издание Financial Review.

В отговор на това решение други две компании от Канада също са заявили интерес и намерение да изградят малки централи от ново поколение в страната. 

"Можем да предложим на Австралия това, от което се нуждае - устойчива и дългосрочна електроенергия на достъпна цена", заяви програмният директор на Rolls-Royce Дейвид Ор. Според него ядрените централи с малки реактори могат да бъдат идеално решение за Австралия, тъй като могат да позволят дългосрочна, а ако не и постоянна замяна на въглищните централи.

Защо климатът се нуждае от ядрената енергетика?

Защо климатът се нуждае от ядрената енергетика?

Ако всички атомни централи в САЩ бъдат затворени, въглеродните емисии ще се увеличат с еквивалента на 47 милиона допълнителни автомобили на пътя

Ядрената енергетика е забранена в Австралия.

Всъщност страната е една от малкото напреднали икономики, които не консумират електричество, генерирано от ядрени мощности, което я прави апетитен и обещаващ пазар за международните оператори в бъдещите десетилетия.

Министърът на енергетиката на Австралия Ангъс Тейлър е на мнение, че за отмяна на забраната най-вероятно ще се изисква двустранно споразумение, което не изглежда вероятно в близко бъдеще. "Всяко изменение (на забраната за използване на ядрена енергетика), направено от бъдещо правителство, ще трябва да има силна обществена подкрепа", категоричен е енергийният министър. Той каза още, че от решаващо значение за Австралия е страната да започне разумен и основан на факти дебат за технологиите, които могат да играят роля в енергийната система в дългосрочен план. Като такива той посочи водородните технологии, въглеродни такива, биогорива, литиеви батерии, както и ядрени мощности.

Миналата седмица австралийският енергиен регулатор предупреди, че щатът Виктория е изправен пред прекъсвания на електроподаването през лятото, тъй като стареещите въглищни централи намаляват производството си и имат нужда от ремонт. Пазарният оператор вече призовава за повече резервни мощности, за да се избегнат подобни прекъсвания.

Компактните ядрени централи биха били идеална опция за Австралия, където големите разстояния между градовете увеличават разходите за пренос на електроенергия. Първоначалният проект за централа на Rolls-Royce беше на стойност 1,8 милиарда паунда. Според компанията обаче цената може да падне и до 1,5 милиарда паунда, след като производството нарасне. 

Тим Бъкли, който е енергиен анализатор и яростен противник на енергията, придобивана от централи на въглища, изчисли, че голяма нова електроцентрала на въглища ще струва 3 милиарда долара на бюджета на Австралия. Спрямо сметките му ще са необходими най-малко осем години за изграждането на такава. Една малка ядрена централа като на предложената от Rolls-Royce, от друга страна, може да бъде въведена в експлоатация до 2030 г. и ще има около половината от производителността на гигантската въглищна централа Loy Lang B във Виктория.

Дебатът за бъдещето на ядрената енергетика и мястото на "американския Чернобил" в него

Дебатът за бъдещето на ядрената енергетика и мястото на "американския Чернобил" в него

Всичко започва с повреда на просто една помпа