Турската държавна компания EUAS International подписа Меморандум за сътрудничество с британската инженерна компания Rolls-Royce. Споразумението е за оценка на техническата, икономическата и правната приложимост на малките модулни ядрени реактори (ММР), в това число и възможностите за съвместно производство.

Според споразумението през следващите две години трябва да се проучи техническият, лицензионният, търговският и инвестиционен потенциал за разполагане на малки модулни реактори на Rolls-Royce. Ще се изследва и евентуалното пазарно развитие на модулните реактори в Турция и в световен мащаб, както и бъдещите строителни процеси.

Rolls-Royce ще разработи и инсталира мини ядрен реактор до 2029 година

Rolls-Royce ще разработи и инсталира мини ядрен реактор до 2029 година

Какво мислят анализаторите за това?

Rolls-Royce, която е начело на партньорски консорциум, проектира британски малък модулен реактор с вода под налягане, който може да работи 60 години и да осигурява 400-450 мегавата електроенергия.

Реакторите са проектирани така, че да могат да се транспортират по шосе, железопътна линия или море.

По данни на компанията изграждането на подобен реактор е с продължителност от около 500 дни, а разходите за всеки един от първите 5 малки модулни реактора се оценяват на около 1,8 милиарда паунда, или 2,1 милиарда долара. Изграждането на всеки следващ реактор може да бъде оптимизирано и те да струват по-малко.

Великобритания инвестира в проекта на Rolls-Royce за нов тип ядрен реактор

Великобритания инвестира в проекта на Rolls-Royce за нов тип ядрен реактор

Компанията гарантира енергийна сигурност и постоянни доходи за икономиката на Острова

Преди месец от Rolls-Royce заявиха, че компанията ще разработи и инсталира мини ядрен реактор до 2029 година.

Главният технически директор на компанията Пол Стейн обясни предимствата на проекта. По думите му основното преимущество на фирмата е в използването на изработени части, при които се използват цифрови методи на заваряване и роботизирано комплектоване. Друг плюс е, че след това тези компоненти ще се доставят и събират директно на площадката на бъдещата мини централа, което ще доведе до икономия на разходите за строителство, а от там и до по-ниска цена на електроенергията.

Rolls-Royce, ĸoятo ceгa пpoизвeждa peaĸтивни и дизeлoви двигaтeли вмecтo aвтoмoбили, ръководи консорциум за проектирането на нов вид ядрен реактор. През месец ноември миналата година Британската организация за научни изследвания и иновации (UKRI) отпусна средства на Rolls-Royce за разработването на новия тип ядрени мощности. Средствата от UKRI са по първоначалното финансиране на обединението.

В началото на месец август 2019 година от Rolls-Royce също така предложиха да изградят централи с малки модулни реактори в Австралия, където по принцип ядрената енергетика е забранена с мораториум. Предложената на правителството на страната ценa възлизaше нa 1,5 милиapдa пayндa.

Според инженерната фирма подобен проект може да помогне много на държавата континент за справяне със сериозните проблеми с електрозахранването. "Koмпaĸтнитe ядpeни цeнтpaли биxa били идeaлнa oпция зa Aвcтpaлия, ĸъдeтo гoлeмитe paзcтoяния мeждy гpaдoвeтe yвeличaвaт paзxoдитe зa пpeнoc нa eлeĸтpoeнepгия", посочиха тогава от Rolls-Royce.

Rolls-Royce предлага да построи малка ядрена централа в Австралия

Rolls-Royce предлага да построи малка ядрена централа в Австралия

Ядрената енергетика в страната е забранена