Местните власти в Мюнхен са със стъпка по-близо до преминаването на хиляди служебни компютри от Linux към Windows, преобръщайки досегашната политика за използваната операционна система с отворен код, пише zdnet.com.

Дългоочакваната препоръка по реорганизиране в Мюнхен е направена в края на миналата седмица.

Експертите призоваха за стартиране на процедурите по създаването на единна, базирана на Windows архитектура, която да е на разположение най-късно до края на 2020 година.

Преди около десетилетие кметството на баварската столица стана известно с това, че се отказа от Windows и замени продукта на Microsoft с производна на системата Ubuntu, позната като LiMux.

Това е проект за мигриране на софтуерна система със затворен код, собственост на Microsoft, към такава с отврен код, каквато е Linux.

В миграцията тогава участваха 15 000 от компютрите, което струваше над 30 милиона евро или 32 милиона долара.

Появата на нов градоначалник през 2014 година Дитер Райтер доведе и до идеята компютрите да бъдат конфигурирани с Windows.

Плановете бяха продуктът на Microsoft да стане основна десктоп операциона система на администрацията.

Миналата година кметът на Мюнхен поръча да се състави доклад от консултанти, включително партньорът на Microsoft Accenture, който посочи, че на персонала трябва да се даде възможност за използване на Windows 10 и Microsoft Office.

Сега ако Комисията спечели одобрение за предложението си, следва настолните компютри в Мюнхен да работят с операционна система Windows.