Advanced Micro Devices Inc. се похвали с нов модел сървърен процесор, за който твърди, че е по-производителен и по-евтин от предложението на конкурентната Intel Corp., пише Bloomberg. И подчерта, че с него е спечелила нов голям клиент - Google.

Epyc ще има до 64 ядра и ще бъде произведен по 7nm процес, съобщи главният изпълнителен директор Лиса Су. Увеличената производителност и ефективност ще намалят разходите на центровете за данни наполовина, увери тя.

Под ръководството на СУ AMD се опитва да скъса с миналото и да покаже, че може да създава процесори, които да се съревновават с тези на Intel. С новия продукт компанията се насочва към доходоносния пазар на сървърни процесори.

"Ние едва сега започваме да навлизаме на пазара за сървъри. Това, което можете да очаквате от нас, е последователност. Не става въпрос само за едно поколение чипове. Става въпрос за изграждането на пътна карта за много следващи генерации", каза Су.

Alibaba разработи най-мощния RISC-V процесор в света

Alibaba разработи най-мощния RISC-V процесор в света

Търговската война засили решимостта на Китай технологично по-независима

Google вече ползва новите процесори Epyc в своите центрове за бази данни и ще използва още в сървърните си съоръжения, които поддържат облачните услуги на компанията. "Вече наблюдаваме страхотни резултати от различни тестове и натоварвания", каза инженерният вицепрезидент на Google Барт Сано.

Преди около десетилетие AMD успя да завладее 20 процента пазарен дял. След това обаче последваха няколко забавяния на нови продукти, което удари тежко имиджа на компанията. Освен това процесорите не отговаряха на исканията на клиентите за производителност. В крайна сметка това позволи на Intel да завладее почти целия пазарен дял на AMD, като последната падна до по-малко от 1% от продажбите.

Възстановяването вече е видимо и към края на второто тримесечие AMD има 3,4% дял на пазара според Mercury Research, което е скок с 1,4% спрямо същия период на 2018 година.

Всеки чип от този калибър спокойно може да струва около 10 000 долара. Цената на Epyc на AMD обаче е по-ниска - 7 000 долара. От компанията направиха и тестове, според които новият им процесор превъзхожда процесорът на Intel Xeon 8280M, който е и доста по-скъп - 13 000 долара. Въпреки това от ръководството на Intel са категорични, че продуктите им са добри и те остават уверени в тях.

"Естественото поведение на пазара предполага, че клиентите трябва винаги да търсят по-добрата оферта за тях. А нашата работа е да продължаваме да сме номер 1 и да печелим този бизнес", заяви вицепрезидентът и генерален мениджър на подразделението Xeon на Intel Лиза Спелман.

Въпреки санкциите: Intel продължава да продава на Huawei

Въпреки санкциите: Intel продължава да продава на Huawei

Компанията е преценила, че не нарушава закона