Alibaba Group Holding Ltd. успешно разработи свой собствен чип, навлизайки по-дълбоко в развитието на полупроводници. Чипът идва като отговор срещу политиката на САЩ спрямо китайската технологична индустрия, пише Bloomberg.

Гигантът за е-търговия започна съвместна работа с редица китайски мултикорпорации като Huawei Technologies Co. за разработването на собствен софтуер и хардуер, който да бъде алтернатива на американския, тайванския и южнокорейския.

Alibaba представи своя процесор Xuantie 910 в края на миналата седмица. Процесорът е базиран на дизайн с отворен код, познат като RISC-V, който се конкурира с глобалния стандарт в сферата ARM, разработен от SoftBank Group Corp.

Новият процесор поддържа свързани устройства и някои приложения за изкуствен интелект.

Huawei пуска чип от ново поколение

Huawei пуска чип от ново поколение

С Kunpeng 920 компанията ще се конкурира с Intel, която държи 96% от пазара

Xuantie е първият изцяло сформиран продукт, който се появява от дъщерно дружество на Alibaba за разработката и производството на чипове Pingtouge Semiconductor. Ако бизнесът потръгне, той може да отприщи нов поток от приходи и да позволи разрастването на облачните услуги, които компанията предоставя. Чипът може да се използва и в други различни области като 5G и разработването на автономни автомобили, коментират анализатори.

Xuantie е най-мощният RISC-V, правен досега. С неговите 16 ядра и честота, достигаща до 2.5GHz, чипът е 40% по-мощен от най-добрия RISC-V процесор на пазара, информира сайтът TechTimes.

"Търговската война засили решимостта на Китай да стане по-независима, когато става въпрос за технологии. Подкрепата на Alibaba към RISC-V процесорите може да застраши бизнеса на вече утвърдените компании в бранша." Това коментира за Bloomberg анализаторът от компанията Sanford C. Bernstein & Co. Марк Лий.

Alibaba се присъедини към група компании, базирани в Китай, които съвместно се стремят да намалят огромната зависимост на страната от чужди продукти, включително чипове. Държавата внася грубо около 3 пъти повече чипове, отколкото произвежда. Крайната равносметка е, че Китай отделя повече средства за полупроводници, отколкото за петрол.

RISC (Reduced Instruction Set Computing), което буквално означава изчисление с ограничен набор от инструкции, е подход в дизайна на процесори. При RISC подхода най-същественото е, че той е фокусиран върху редуциран набор от инструкции на процесора. Подходът е противоположен на така наречения CISC подход (Complex instruction set computing), при който инструкциите са сложни. Възприема се концепцията, че когато инструкциите са по-малко на брой, но по-добре оптимизирани и извършващи повече функции, ще се осигури по-голяма производителност на операциите.

Може ли Apple да купи 5G чипове за iPhone от Huawei?

Може ли Apple да купи 5G чипове за iPhone от Huawei?

Основателят и CEO на китайската компания заяви, че е "отворен" към подобна възможност