Huawei пусна нов чипсет, който ще бъде използван в сървърите на центровете за данни и ще бъде алтернатива на продуктите на Intel и AMD, информира Financial Express.

В понеделник Huawei представи и серията си сървъри TaiShan, базирани на новия чипсет, създаден за големи данни, разпределено съхранение и ARM приложения.

Kunpeng 920 е 7-нанометров чип, най-новият в производството на полупроводници. Той има подобрена производителност и намалява консумацията на енергия и е предназначен за обработка и съхранение на големи количества данни.

Intel контролира 96% от световния пазар със своите чипове. Въпреки, че е технологичен гигант, Huawei все още трябва да си купува чипове от Intel и AMD за своите сървърни продукти. Kunpeng на Huawei сега поставя китайската компания в конкуренция с подобни на нея.

Huawei очаква рекордни приходи въпреки забраните

Huawei очаква рекордни приходи въпреки забраните

Компанията за първи път ще отчете над $100 милиарда

Чипът се основава на архитектурата на британската фирма за дизайн на чипове ARM - собственост на японската SoftBank Group Corp - която се стреми да оспори господството в сървърните процесори на американския производител Intel.

Huawei пък от своя страна иска "да управлява развитието на екосистемата на ARM", по думите на главни маркетинг директор Уилям Шу. Той коментира, че чипът има "уникални предимства в производителността и консумацията на енергия", като освен това обръща внимание, че Huawei ще продължи "дългосрочното стратегическо партньорство" с Intel.

"Новият процесор на базата на ARM на Huawei не е конкурент на x86 процесорите и сървърите на американската компания, а е допълнение към тях", добавя Шу.

Докато е най-известна със своите мрежови уреди и смартфони, Huawei продава и компоненти и услуги за устройства, свързани с интернет. Нейната Enterprise Business Group генерира над 10 млрд. долара приходи през 2018 г., около една десета от общият приход на компанията.

Компанията е доставила 918 000 сървърни единици през 2018 г., което е с 25% повече от година по-рано, според презентационни материали на Huawei.