Intel кандидатства за лиценз за продажба на част от своите продукти на Huawei, след като Тpъмп пpиe зaпoвeд aмepиĸaнcĸитe ĸoмпaнии дa иcĸaт paзpeшeния, зa дa paбoтят cъвмecтнo c нея във връзка със защитата на националната сигурност. Китайският гигант разчита на компоненти от няколко американски компании за продукти от лаптопи до смартфони, пише CNBC.

По-късно президентът на САЩ заяви, че американските фирми могат да продават на Huawei в случаите, когато няма заплахи за националната сигурност на страната. Боб Суон, изпълнителен директор на Intel, заяви пред CNBC, че компанията му е търгувала с Huawei през второто тримесечие, след като е определила кои продукти са "в рамките на правилата на закона".

След най-новите промени, компаниите трябва да кандидатстват за лиценз, за да продават на Huawei, което всъщност Intel е направила.

Приходите на Huawei растат с 30% въпреки забраната

Приходите на Huawei растат с 30% въпреки забраната

Компанията успя да натрупа запаси от компоненти и сега това ѝ помага

На въпроса за кои продукти компанията е получила разрешение, Суон отговоря, че основно това са компютърни чипове с общо предназначение, които според него не представляват риск за националната сигурност, бивайки продавани на Huawei. Той добавя, че това е продукт, който се изпраща и до всички други доставчици на облачни услуги в Китай, с които работят.

Ограниченията на Huawei до известна степен засегнаха компанията. През юни заявиха пред CNBC, че бракуват планирано пускане на лаптопи, в резултат на попадането ѝ в черния списък. Въпреки това, от китайския технологичен гигант, уверяват, че ще се справят. За първите 6 месеца на 2019 г. Huawei отчитат над 23% годишно увеличение на приходите.