Приходите на Huawei Technologies нарастват с около 30 процента през първото полугодие на 2019 година, пише Bloomberg, цитирайки свои източници. Това е леко забавяне спрямо отчетеното през първите три месеца на годината повишение от 39 процента.

От май месец т.г. компанията е в американски забранителен списък заради съмнения, свързани с националната сигурност на страната. Заради забраната американските компании не могат да продават компоненти и програмно обезпечение на китайския производител.

Още при обявяване на забраната Huawei заяви, че е успяла да натрупа запаси, достатъчни за няколко месеца. Компанията е най-големият производител на телекомуникационно оборудване и е третият най-голям производител на смартфони за цялата 2018 година, изоставайки със съвсем малко от Apple.

През първото тримесечие на 2019 година Huawei отчете приходи от около $27 милиарда, а през цялата 2018 г. - $105 милиарда.

Агресивно преследване на договори и награди за служителите

Huawei успява да запази някаква инерция, но въпросът е докога. Компанията е назначила 10 000 разработчика, които да работят на три смени по алтернативи на американския софтуер и компоненти. Тя успява да задържи приходите високо и като агресивно преследва всяка възможност за 5G договор.Компанията се опитва да повдигне духа и на служителите, като ще награди част от тях. Източниците на изданието не посочват дали става въпрос за паричен бонус.

Бъдещето на Huawei остава под въпрос: компанията все още е включена в черния списък на САЩ, а по-рано днес излезе информация, че компанията е помагала на Северна Корея в изграждането на мобилна мрежа, което може да създаде нови проблеми заради нарушения на забраните за износ на американска технология към Пхенян.

Междувременно американското подразделение на компанията - Futurewei - е съкратило 600 от общо 850 служители в страната.

Huawei събирала тайно лични данни в Чехия и изградила 3G мрежа в Северна Корея

Huawei събирала тайно лични данни в Чехия и изградила 3G мрежа в Северна Корея

Китайската компания отрича и двете обвинения