България със своя силен ИТ сектор има потенциал да се превърне в един процъфтяващ пазар за изкуствения интелект (AI). Това посочват в свое изследване от базираната у нас международна компания Vangavis, цитирана от платформата Emerging Europe.

Целият AI пазар се изчислява на над 500 милиона евро, а прогнозите са, че той ще се разрастне с над 40% до 2026 година.

От компанията посочват, че нарастващата популярност на новите технологии в този сегмент е довела до вълна от старт-ъпи в България, като близо 30% от фирмите, включени в проучването, са били създадени през последните 2 години.

Според експертите условията на българския пазар могат да привлекат чуждестранни инвеститори и да помогнат за отварянето на работни места за висококвалифицирани специалисти в областта на науката и бизнеса.

"Има три фактора, които стимулират разработването на AI в България през последните 10 години - огромният растеж на софтуерната индустрия, достъпът до рисково финансиране и растящият брой на специалистите в областта на науката за данните", посочва главният изпълнителен директор на Ontotext Атанас Киряков.

"Секторът е нараснал над 5 пъти от 2007 година насам, както по отношение на приходите, така и по брой заети. Много от световните ИТ лидери отвориха свои R&D офиси в София. Това създаде работа за много инженери в ИТ проекти, включително в областта на анализирането на данни", допълва той.