На Световния икономически форум в Давос миналия месец стана ясно, че настъпва времето на "разделения интернет". САЩ, Китай и Русия ще предложат свои версии на "разделен интернет". Другият технологичен, въпрос, който бе разгледан в Давос, е за изграждане на 5G мрежата. Противно на очакванията обаче, в борбата за внедряване на иновацията няма да участват само компании от САЩ и Китай.

В производството на 5G оборудване най-големите европейски играчи са Nokia и Еricsson, но те ще се нуждаят от партньори, ако китайският гигант Huawai бъде изключен от развитието на 5G иновацията, пише CNBC.

Изключването на Huawei може да затрудни въвеждането на 5G технологиите в Европа

Изключването на Huawei може да затрудни въвеждането на 5G технологиите в Европа

За това предупреждава китайски пратеник

Британската телекомуникационната централа GSMA призовава операторите да променят своята политика, като не само създадат 5G мрежа, а се възползват от нея. За да не се повтори ситуацията с 3G и 4G мрежите, които са били обременени с инвестиции и е имало ниска възвръщаемост от тях.

Тъй като първите версии на 5G мрежата стартират тази година, ще стане ясно как приходите се разделят между производителите на устройства и софтуер, телекомуникационните оператори и други участници.

Китайският пазар отвън изглежда като с два големи участника, но е пример за монопол с два оператора - един в северната част на страната и един в южната. За разлика от него в Европа има 3-4 по-големи оператора. Така, например, китайският Chinа Telecom има 300 милиона потребители, Orange във Франция има 19 милиона от вътрешния пазар и още 200 милиона, благодарение на други пазари, като Африка и Близкия изток, с което почти настига китайската компания. Британският оператор BT има около 29 милиона потребители.

1 милиард души ще ползват 5G мрежа до 2023 година

1 милиард души ще ползват 5G мрежа до 2023 година

Най-бързо новата технология ще навлезе в САЩ, Япония, Китай и Южна Корея

Европейските регулатори трябва да позволят трансгранична и вътрешна консолидация през 2019 година, за да може Европа да бъде конкурентноспособна на по-големите пазари. Така старият континент би имал много добри шансове да влезе в борбата за 5G мрежата.

Освен това ще има инвеститори за новата 5G мрежа на конгреса Mobile World Congress в Барселона. По време на този форум британската мултимедийна компания ARM ще говори за готовността си да се свърже с трилион устройства от интернет на нещата.