5G мрежата ще покрие над 20% от глобалното население на земята в следващите 6 години. Казано по друг начин тя ще бъде ползвана от 1 милиард души до 2023 година, прогнозират от технологичния производител Ericsson в своя Ericsson Mobility Report.

Ранното внедряване на технологията се очаква да се случи на няколко от големите пазари, като САЩ, Япония и Китай, както и Южна Корея.

Експертите смятат, че до този период мобилният трафик ще нарасне 8 пъти, достигайки 110 ексабайта месечно. Този обем се равнява на 5,5 милиона години стрийминг без прекъсване на HD онлайн съдържание.

Растеж има във всички краища на Земята, но Щатите са на първо място, надхвърляйки средно потребление на смартфон от 7GB месечно към края на 2017 година. До голяма степен трафикът расте заради все по-търсеното видео съдържание.

Въпреки прогнозата за бързото навлизане на 5G мрежата в близкото бъдеще LTE стандартът продължава да доминира на мобилния пазар. През 2023 година се очаква той да покрива 85% от световното население или 5,5 милиарда души.