От социалната мрежа Facebook потвърдиха, че данни на повечето от техните 2 милиарда потребители може да са били използвани неправомерно в резултат на затрудненията на компанията в предпазването на информацията им.

Компанията обяви, че е премахнала опцията, която позволява на потребителите да търсят хора на сайта по телефонен номер или имейл адрес.

"Предвид мащаба на тази дейност, която установихме, смятаме, че по този начин публичните профили на повечето хора във Facebook биха могли да бъдат атакувани. Това е причината за премахнем тази функция", се казва в съобщение на мрежата.

Също така от нея посочват, че данни на около 87 милиона техни потребители, повечето от тях от САЩ, може би са били използвани неправомерно и доставени на Cambridge Analytica.

Това е първото официално потвърждение от страна на интернет компанията за изтичане на информация, което досега се смяташе, че е засегнало около 50 милиона души.

"Ние не погледнахме в достатъчно голям мащаб нашата отговорност, което беше огромна грешка. Това беше моя грешка", коментира от своя страна главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг.

През следващата седмица той ще бъде изслушан от американската Съдебна и търговска комисия за ролята на Facebook в обществото и за сигурността на информацията на потребителите. От своя страна правителството в Австралия започна собствено разследване за това дали социалната мрежа е нарушила законодателството в страната.