Множеството от хората знаят, че смартфоните следят и записват точното им местоположение. Както и че по желание те могат да изключат тази функция. Разследване на американското издание Quartz обаче показа, че Google събира данни за местоположението на всички потребители на телефони с операционна система Android, дори и тази функция да е изключена.

Разкритието бе потвърдено пред изданието от самите Google, които са обещали да спрат практиката.

От началото на 2017 г. смартфоните, които използват операционната система Android, са събирали адресите на близките клетъчни кули - дори и при изключено от менюто следене на местоположението - и са изпращали тази информация обратно до Google, посочва разследването. Така интернет гигантът е имал достъп до данни за местоположението на всеки един потребител и затова къде и кога ходят, които далеч надминават разумните очаквания на потребителите за поверителност.

Адресите на кулите се включват и във информацията, пращана до системи на Google, които се използват за управлението на известията (push notifications) през последните 11 месеца, казва говорител на Google. Той твърди още, че не са били "използвани или запазвани", а компанията е предприела стъпки да прекрати практиката след разкритието на Quartz. Корпорацията обещава, че до края на ноември ще прекратят събирането на тези данни.

Google обясняват, че данните са използвани, за да ускорят доставянето на съобщения. Изданието посочва, че начинът, по който местоположението помага за това, остава неясен. Но потайното нарушаване на поверителността на всички потребители на операционната система е съвсем ясно. Докато информацията от една кула може да даде само приблизително местоположение, използването на данни от няколко кули дава възможност за определянето на мястото, на което се намира потребителят, до около 400 метра, а в градовете до още по-малък радиус.