Интернет ще спечели  окончателно битката с телевизията през 2016 година, е една от прогнозите на експертите  от Microsoft Research. Броят на потребителите на сайтове, които предават поточно видео, ще превиши ТВ зрителите.

Тенденция е особено отчетлива в Китай, където над половината жители ще гледат догодина олимпиадата не по телевизията, а директно в интернет, като една от причините е по-високото качество на изображението, пише TechNews.bg .

Ще се променят и начините за взаимодействие на хората с компютрите. Според Бил Бъкстон, старши изследовател, хората все по-често ще използват стилуси. Цифровите писалки набират популярност, въпреки спада, който преживяха, след появата на сензорните интерфейси. Именно стилусите ще станат нова тенденция през 2016 г., за което свидетелства фактът, че топ смартфоните и таблетите от тази година се доставят в комплект с писалки. 

Крис Бишоп, ръководител на британския филиал на Microsoft Research, очаква появата на нови микропроцесори, оптимизирани за машинно обучение. Благодарение на своята способност да се самоусъвършенстват, подобни чипове ще изземват мястото на графичните ускорители. Техни предимства също така са компактността и по-високата производителност. 

Разработки в областта на изкуствения интелект като Siri, Cortana и други електронни помощници ще стават все по-търсени през 2016 г., прогнозира Лили Ченг, генерален директор на Microsoft Research NExT. Според нея, подобни технологии все по-често ще взимат участие в мрежовия живот и общуването между потребителите. 

Други специалисти от Microsoft Research прогнозират ускорено развитие на облачните технологии, суперкомпютрите и биоинформатиката, както и начините за компютърна обработка на естествен език. Любопитна прогноза с по-далечен хоризонт е, че медицината ще победи рака в рамките на 10 години.