Руският Главен радиочестотен център (ГРЧЦ) към регулатора Роскомнадзор е внедрил автоматизирана система за търсене, намиране и докладване на онлайн съдържание, което нарушава законите на страната, предаде "Интерфакс". От ведомството отбелязаха, че т.нар "специална военна операция" е довела до огромно увеличение на "недостоверната информация", която служителите ѝ до момента е трябвало ръчно да откриват и блокират.

Главната задача на информационната система "Окулус" е да открива нарушения на законодателството на Руската федерация в снимки и видеа "като екстремистка тематика, призиви за масови незаконни мероприятия, възхваляващо наркотиците съдържание, ЛГБТ пропаганда и други", обясняват от ГРЧЦ.

Русия на Путин, която прилича все повече на Северна Корея

Русия на Путин, която прилича все повече на Северна Корея

Икономически страната e все по-изолирана от западния свят

Интересно е, че сред видовете съдържание, за които системата ще следи, липсва детската порнография, откриването на която е типично приложение за такъв тип автоматизации, но за сметка на това са добавени например протестите срещу властта или информацията за войната.

"От началото на специалната военна операция се наблюдават невиждани по-рано като обем и скорост на разпространение фейкове с цел подмяна на реалните факти", пишат още от руската държавна структура, като подчертават, че най-използваният инструмент в ръцете на "антируските източници" е визуалното съдържание заради големия му ефект върху емоциите на потребителите.

Как Русия оцелява в епохата на санкциите? Инвестира и то много

Как Русия оцелява в епохата на санкциите? Инвестира и то много

Лишен от западни партньори, бизнесът в страната се адаптира, но липсва оптимизъм

Те добавят, че през миналата година по искане на прокуратурата на РФ са били свалени от интернет или блокирани близо 103 000 интернет ресурса, "които съдържат недостоверна информация" при едва 7200 година по-рано и 1500 - преди две. В същото време преди "Окулус" цензурирането на мрежата се правело на ръка от служителите на Главния радиочестотен център, но операторите смогвали да обработят средно по едва 106 изображения и 101 видеа на ден. Новата система в сегашния си вид се справя с 200 000 изображения за денонощие, пише "Интерфакс".

"Окулус" е дело на неназован външен разработчик, който е спечелил обществена поръчка през септември 2022 г., като тестовете са започнали още през декември. До 2025 г. системата ще се надгражда, като от държавната структура обещават, че ще са в състояние автоматично да спират забранено съдържание на рисунки и в "сложни ръкописни текстове".