Безпрецедентен подем в бизнес инвестициите - това е неочакваният резултат от санкциите, които западните страни наложиха на Русия през последната една година заради войната в Украйна. Въпреки, че компаниите в страната засега демонстрират адаптивност, ограниченията рано или късно ще ударят по частния сектор, пише в свой материал Bloomberg.

Цялото военно усилие на Москва се подхранва от растящия износ на суровини, който вкарва капитали в хазната на правителството и компаниите. Те похарчиха сериозни средства за замяна на чуждестранното оборудване и на западните си партньори с местни или такива от алтернативни пазари. Така вместо очакваните 20% спад на капиталовите разходи, данните на Bloomberg Economics показват ръст от 6% през 2022 г.

Русия бележи сериозен ръст в бюджетния дефицит през януари

Бюджетът на Русия за 2023 катастрофира още през януари

Спадащите приходи от продажба на енергоносители, санкции и разходите за войната в Украйна оказват изключително неблагоприятно отражение върху бюджета на Русия

Много от инициативите на бизнеса идват с помощта на държавата под формата на заеми и субсидии. Така се появяват цели нови заводи за акумулатори, хидравлични машини, лекарства, химикали и т.н. В същото време утвърдени компании като "Газпром" се налага да правят огромни (в техния случай - двойни) инвестиции, за да преориентират инфраструктурата си към нови пазари в източно направление.

Минният сектор в Русия се възползва от високите пазарни цени и се превърна в най-големия двигател на инвестиции в страната през миналата година. Металургичният гигант "Северстал" се насочи към проекти, които не са застрашени от санкциите, а освен това и започна да разработва собствени IT решения за специфичните нужди на своята индустрия. Със собствени сили продължават дигитализацията си и големи държавни банки като ВТБ и Руската земеделска банка.

Само по една програма за облекчено кредитиране малките и средни бизнеси имат на разположение 4,3 млрд. долара, отбелязва международната бизнес медия.

Сега е добре. А утре?

Цената на икономическата изолация може само да расте и е твърде вероятно руснаците да получат независимост от Запада на цената на по-скъпи и по-некачествени продукти, пишат от Bloomberg. Това се усеща и от самите компании - проучване на руската централна банка показва, че едва около една четвърт от малките и средни компании планират увеличаване на капиталовите разходи. При големите фирми положението е по-добро, но не много.

Иначе казано, бизнесът се подготвя за оцеляване, а не за растеж. Инвестициите от 2022 г. са били нужни на бизнеса, за да оцелее в новата ситуация и това е допринесло за по-малкото от очакваното свиване на производството. Сега обаче бъдещето не е розово.

Русия ще похарчи годишните бюджети на няколко бедни региона за два нови атомни ледоразбивачи

Русия ще похарчи годишните бюджети на няколко бедни региона за два нови атомни ледоразбивачи

"Атомфлот" и Балтийският завод подписаха договор за строителството на петия и шестия серийни универсални атомни ледоразбивачи

Въпреки че централната банка и Министерството на икономиката на Русия предвиждат период на стабилност или само лек спад, Bloomberg Economics прогнозира, че инвестициите в дълготрайни активи ще се свият с 5% през 2023 г. - сериозна спирачка за икономиката, която се очаква да се свие с 1,5%.

Намаляването на корпоративните печалби и натискът от санкциите ще спрат инерцията и ще допринесат за несигурността, която вероятно ще доведе до спад на разходите, макар и по-малък по мащаб от първата прогноза за 2022 г., според Олга Беленкая, икономист във Finam в Москва.

Над 550 международни компании отказват да напуснат Русия, голяма част от тях са европейски

Над 550 международни компании отказват да напуснат Русия, голяма част от тях са европейски

В списъка на Йейлския университет влизат марки като Benetton и Philips, както и много авиокомпании

"Изглежда, че инвестициите, подкрепени от правителството и държавните корпорации, може да се увеличат допълнително, но инвестициите в частния сектор ще намалеят", коментира тя.