Бюджетният дефицит на Русия за януари възлиза на 60% от плана за цялата година в размер на 2,93 трилиона рубли и анализаторите очакват дефицитът да се разшири до повече от 5 трилиона рубли, ако настоящите условия се запазят, предава Ройтерс.

Спадът на енергийните приходи и рязко нарастващите разходи доведоха федералния бюджет на Русия до дефицит от 1,76 трилиона рубли (24,78 милиарда долара) през януари, тъй като санкциите и разходите за военната кампания на Москва в Украйна задушават перспективите на икономиката.

Русия ще похарчи годишните бюджети на няколко бедни региона за два нови атомни ледоразбивачи

Русия ще похарчи годишните бюджети на няколко бедни региона за два нови атомни ледоразбивачи

"Атомфлот" и Балтийският завод подписаха договор за строителството на петия и шестия серийни универсални атомни ледоразбивачи

Позовавайки се на предварителни данни, руското финансово министерство заяви, че приходите от петрол и газ са били с 46,4% по-ниски до 426 милиарда рубли през януари в сравнение със същия месец на миналата година, което се дължи основно на по-ниски цени за руската смес Уралс и по-ниски обеми на износа на природен газ.

Приходите, различни от нефт и газ, са с 28% по-ниски до 981 милиарда рубли, което се дължи на по-ниските вътрешни ДДС и данъци върху дохода.

Като цяло бюджетните приходи за месеца са намалели с 35,1%, докато разходите са били с 58,7% по-високи през януари 2023 г., възлизайки на 3,12 трилиона рубли, което е повече от 10% от плана за разходите за цялата година.

Москва разчита на приходи от продажба на петрол и газ, за финансиране на бюджетните си разходи и е принудена да започне да продава международни валутни резерви, за да покрие дефицита, увеличен от цената на конфликта в Украйна. През миналата година приходите от продажба на енергийни източници възлизат на 11,6 трилиона рубли.

Докато някои руски официални лица се опитваха да омаловажат ефикасността на ценовите тавани и ембаргото върху руския енергиен износ, министърът на финансите Антон Силуанов миналата година сподели, че таванът на цените на руския петрол може да увеличи бюджетния дефицит през 2023 г.

Вследствие на санкциите Москва беше принудена да продава енергия с голяма отстъпка и въпреки че бюджетът за 2023 г. се основава на цена на Уралс от 70,10 долара за барел, средната цена за основния тип руски петрол смес през януари бе 49,48 долара за барел, което е спад с 42% спрямо януари 2022 г.

Централната банка на Русия призна 9 нови валути (само две са европейски)

Централната банка на Русия призна 9 нови валути (само две са европейски)

Официалните обменни курсове на тези валути спрямо рублата ще бъдат определени от Банката на Русия

Министерството заяви в понеделник, че проучва начини за преминаване към алтернативен ценови индикатор за данъчни цели, тъй като цената на петрола Уралс става все по-малко представителна за експортните цени на руския петрол.

Основните източници на Русия за покриване на бюджетния дефицит са вътрешните заеми, които тя увеличи рязко през последното тримесечие на 2022 г., както и нейният фонд за "черни дни" натрупан от енергийни приходи.

В понеделник министерството заяви, че Фондът за национално благосъстояние (NWF) възлиза на 155 милиарда долара, като през януари са продадени китайски юани и злато на стойност 38,5 милиарда рубли за покриване на дефицита.