Alexa има много таланти. Гласовият асистент на Amazon може да ви пусне музика, да насрочи таймери, да ви поръча пица -- или както едно семейство разбра, да запише частния ви разговор и да го изпрати на някой от приятелите ви.

Потребител на Amazon Echo в Портланд, Орегон разказа, че нейното устройство е записало разговор със съпруга ѝ - без двамата да подозират, а после е изпратило аудио записа до един от служителите му в Сиатъл, пише CNN.

"Съпругът ми и аз често се шегуваме и казвам, че тези устройства постоянно слушат какво говорим", казва потърпевшата пред местния новинарски канал KIRO 7.

Тя разказва, че инцидентът е станал преди две седмици, когато служителка в компанията на съпруга ѝ им се обадил по телефона, за да ги предупреди, че е получила странен аудио запис от тях. "Изключете Alexa устройството си веднага, хакват ви", казала тя. Аудио записът включва как двойката си говорела за дървени подове. Amazon потвърди за случая и обясни как чрез серия от малко вероятни събития записът е бил направен и изпратен. Проблемът не е причинен от хакерска намеса или бъг, а заради самата Alexa и винаги включените ѝ микрофони, като устройството не е разбрало правилно думите, които е чуло.

"Echo се е събудило заради дума в разговора, която е прозвучала като "Alexa", казват от компанията. По-късно устройството е "чуло" искането "send message"/"изпрати съобщение". В този момент друга дума е била интерпретирана от устройството като име от списъка с контакти, а когато Alexa е повторила името, е "дочула" "потвърждение".

"Колкото и невероятен да е този низ събития, ще се постараем да намалим възможността това да се случи отново", обещават от Amazon.

Не е ясно дали двойката е била намалила предварително звука на Echo и не е чула устройството, което е искало потвърждение на командите.

iQOS събира данни от потребителите. Но за какво?

iQOS събира данни от потребителите. Но за какво?

Разследване разкрива нови поводи за притеснение

Гласовите асистенти стават все по-популярни, но се зараждат и притеснения относно поверителността и опасностите от това да имаш постоянно работещ микрофон с интернет връзка вкъщи.