Нова година, нова тактика, същите техники. Докато насочваме погледа си към възможностите и предизвикателствата на 2022-а, размишляваме и върху две изминали години от една все още продължаваща пандемия.

И днес, когато "новото нормално" вече сякаш не изглежда като нещо необичайно, добре е да помислим и за това как кибератаките също се превърнаха в "нова нормалност" в ежедневния ни живот, пише Forbes.

Киберпрестъпленията и нарушенията, които се случват на дневна в началото на тази година са със същото темпо, с което бяха и в началото на миналата. По всичко личи, че добрите стари киберпрестъпници ще бъдат сериозна заплаха за бизнеса в частност и за държавите като цяло и през 2022 година.

На всеки час една от четири компании в България става обект на кибератака

На всеки час една от четири компании в България става обект на кибератака

Кои са най-големите заплахи? Отговорът на експертите

Рансъмуерът и изнудването, както и изтичането на данни няма да изчезнат скоро. И като се има предвид колко популярна и нормална е работата от вкъщи, кибератаките ще стават все по-мощни, категорични са експерти.

Банковият сектор беше един от засегнатите през първата половина на 2021 година, когато беше отчетено увеличение от 1318% на годишна база на т. нар. рансъмуеър атаки.

Хакерите определено са насърчени и от поредицата от успешни атаки като тези срещу Colonial Pipeline, JBS и NBA. Впрочем, от Cybersecurity Ventures изчисляват, че кибератака се е извършвала на всеки 11 секунди през 2021 година.

Постоянна тема през последните няколко години е как организациите се защитават чрез различни киберзастрахователни полици. Това, което се промени радикално е скоростта в мащаба на искове, свързани с киберинциденти.

Хакерската атака над американския тръбопровод Colonial напомня за нуждата от кибер разходи

Хакерската атака над американския тръбопровод Colonial напомня за нуждата от кибер разходи

Годишните парични разходи срещу киберпрестъпления са в размер на $945 милиарда

Застрахователни брокери от САЩ изчисляват, че вноските по тези застраховки ще се увеличат между 50% и 150% през 2022 година.

Финтех и криптоиндустрията ще стават все по-апетитна хапка за киберпрестъпления. Колкото до сигурността, то тя продължава да бъде по-скоро реакционен контрол, отколкото превантивна мярка.

Само през 2021 година финансовите щети, причинени от пробиви на данни, са нараснали с 10% на годишна база. Определено е време технологичните компании и криптоплатформите да се вслушат в призива на експертите и да гарантират на своите потребители, че правят всичко възможно да ги защитят.

И понеже 2022 година започна с бум на киберпрестъпления, въпросът, който остава отворен е дали най-накрая ще бъде възприет проактивен подход към сигурността или отново на защитата ще се гледа като на едно неизбежно зло.

Руски хакери атакуват веригата за доставки на технологичните компании

Руски хакери атакуват веригата за доставки на технологичните компании

За това предупреждават от Microsoft