Скорошната кибер атака срещу американския тръбопровод Colonial Pipeline служи като "своевременно напомняне" за уязвимостта на енергийната инфраструктура и необходимостта от киберзастраховане. Това пише Bloomberg, цитирайки доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания в партньорство с McAfee, който оценява годишните парични разходи за киберпрестъпления. Те са в размер на 945 милиарда щатски долара.

Добавяйки тази цифра към глобалните разходи за киберсигурност от около 145 милиарда долара, икономическите разходи за киберпрестъпления възлизат на над 1 трилион долара

Colonial е платила $5 милиона откуп на хакерите в криптовалута

Colonial е платила $5 милиона откуп на хакерите в криптовалута

Смята се, че те се намират в Източна Европа или Русия

Най-популярните цели за киберпрестъпниците днес включват здравни организации, фармацевтични енергийни компании, академични среди, групи за медицински изследвания, както и правителства.

"Атаката на тръбопровода не е първата срещу американско енергийно съоръжение. Остаряващата американска енергийна инфраструктура я прави особено уязвима към кибератаки", заяви старшият анализатор в Bloomberg Чарлз Греъм. Според него кибератака над американската енергийна инфраструктура отдавна е смятана за основен риск от застрахователите.

В доклад на Lloyds 'от Лондон и Университета в Кеймбридж от 2015 г. се твърди, че една такава атаката може да донесе загуби от над 1 трилион долара в най-екстремния сценарий

Цената на петрола спада. Colonial Pipeline постепенно възстановява работа

Цената на петрола спада. Colonial Pipeline постепенно възстановява работа

Сутринта Brent се търгува по $68,00, а - по $64,67 за барел

Отраслите с огромен риск от хакерски атаки са производството, корабоплаването, енергетиката и транспорта, тъй като всички те разчитат на индустриални системи за контрол. И ако те бъдат разбити могат да доведат до големи застрахователни загуби.

Огромните рискове стимулират търсенето на киберзастрахователна защита. Според експертна прогноза, тя ще нарасне до 20 милиарда долара до 2025 г. - в сравнение с $3,25 милиарда през 2016 г. Въпреки това, някои експерти от бранша предупреждават, че кибератаките на практика не могат да бъдат нито предвидени, нито адекватно застраховани.

Colonial спря операциите в системите си, след като бе ударена от хакерска атака, която засегна голяма част от IT системите. Ударът дойде в момент, в който американската енергийна индустрия се готвеше да отговори на по-силното търсене. Продължителното време, в което тръбопроводът остана сух доведе до тревоги за поскъпване на цената на бензина.

Компанията пренася над 2,5 милиона барела гориво дневно

Това е 45 на 100 от доставките на бензин, дизел и самолетно гориво само на Източния бряг на САЩ. Основният заподозрян за кибератаката са хакери от Източна Европа. Появи се информация, че от Colonial са им платили откуп в криптовалута в размер на поне 5 милиона долара, за да възстанови системите си.