Цените на петрола спадат във вторник на фона на постепенното възобновяване на системата тръбопроводи Colonial Pipeline в САЩ.

Colonial, която спря изпомпването на горива на 7 май поради хакерска атака , обяви на 10 май , че очаква да възстанови основната част от своите операции до края на тази седмица.

Юлските фючърси за сорта Brent поевтиняха на лондонската борса ICE Futures към 9,15 часа българско време с 0,31 долара - до 68,00 долара за барел. В понеделник тези контракти поскъпнаха с 0,04 долара (по-малко от 0,1%) - до 68,32 долара за барел.

В същото време цената на юнските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) спада с 0,25 долара - до 64,67 долара за барел. По време на предишната сесия WTI поскъпна с 0,02 долара (0,03%) - до 64,92 долара за барел.

В хода на търговията в понеделник цената на Brent се повиши до 69,2 долара за барел, WTI - до 65,75 долара за барел поради прекъсвания в работата на тръбопроводите на Colonial Pipeline.

Тази тръбопроводна система е основният източник на доставки на бензин, дизел и самолетно гориво за Източното крайбрежие на САЩ. Капацитетът на пропускателната способност на тръбопроводите от Хюстън до Северна Каролина е около 2,5 милиона барела на ден, а до Ню Йорк - 900 хиляди барела на денонощие.

Последиците от спирането на тръбопроводите за регионите на САЩ ще се различават, някъде ще има натрупване на резерви от петролни продукти, другаде ще има недостиг на такива, казват експерти. Аварийните доставки на бензин и дизел от Тексас вече започнаха да се извършват с цистерни.

Поне една рафинерия отчете спад в производството поради проблеми с тръбопроводите, съобщи Bloomberg.