Преди две години светът се беше побъркал - пикселизирани рисунки струваха милиони и се купуваха и продаваха виртуално. Така поне изглеждаше за външния наблюдател NFT пазарът. Технологията, която обещаваше да вкара търговията с произведения на изкуството в XXI век, днес е преди всичко различна по размер дупка в джоба на придобилите дигитални активи.

Ново проучване показва, че почти всички NFT колекции на практика не струват нищо - а преди по-малко от 24 месеца стойността им беше буквално в небесата.

Илън Мъск продава техно песен като NFT

Илън Мъск продава техно песен като NFT

Клипът ѝ е изгледан над 5 млн. пъти от офертата на предприемача, пусната преди 20 часа

Контекст: NFT са уникални цифрови активи, които се съхраняват в блокчейна и доказват по публично проверим начин собствеността върху даден реален или виртуален артикул.

Това дава възможност да "притежавате" и даден цифров файл - а всеки фотограф или дигитален творец може да ви разкаже защо това е важно.

През 2021-2022 г. се появиха множество платформи за търговия с NFT, където се правеха сделки за милиони долари. Трудно е да се каже, обаче, че възникна устойчив глобален пазар на токенизирано изкуство. Всеобщият крипто срив през миналата година свали неимоверно цените му.

Рекордна кражба на криптовалута: Хакери "удариха" Ronin и отмъкнаха NFT за $615 милиона

Рекордна кражба на криптовалута: Хакери "удариха" Ronin и отмъкнаха NFT за $615 милиона

Обект на атаката е била блокчейн компанията Ronin

Детайли: Колко точно - отговор ни дава доклад на dappGambl, цитиран от Business Insider. Според него от общо 73 257 NFT колекции, изследвани от NFT Scan и CoinMarketCap, цели 69 795 са на стойност от 0 (нула) етер. Казано на български, не струват и пукната пара.

За сметка на това 23 млн. щастливци ги притежават. 79% от колекциите стоят непродадени, а тези, които все пак струват нещо, са на цена от 5-10 долара. Под 1% са струващите над 6000 долара.

GameStop добави NFT карти за търговия във виртуални игри

GameStop добави NFT карти за търговия във виртуални игри

С незаменяемите токени играчите ще могат да закупят валутата на играта

Какво следва: В крипто средите традиционно се вижда ентусиазъм даже и в най-мрачните моменти. Вероятно и сега можете да намерите някой ентусиаст, който да ви обясни как NFT ще се завърне с гръм и трясък и отново обикновени хора ще стават милионери буквално за една нощ.

От dappGambl обаче са скептични - бумът от 2021 г. е твърде вероятно да не се повтори никога повече. А това е жалко, защото, ако оставим спекулантите и измамниците, NFT има голям потенциал.